News

De ce mor bolnavii COVID-19 din România atât de repede. Medicii spun adevărul despre pacienții din spitale

05.05.2020 | 16:48
De ce mor bolnavii COVID19 din Romania atat de repede Medicii spun adevarul despre pacientii din spitale
ADVERTISEMENT

Mai mulți medici explică de ce mor bolnavii COVID-19 din România atât de repede, după ce statisticile arată că pacienții infectați cu noul coronavirus pierd lupta cu boala la câteva zile după internare.

De ce mor bolnavii COVID-19 din România atât de repede

Medicii explică de ce mor bolnavii COVID-19 din România atât de repede, după ce statisticile au arătat că pacienții pierd lupta cu boala cauzată de noul coronavirus la doar câteva zile după internare, informează Mediafax.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor centralizate până acum, mulți bolnavi internați cu COVID-19 au decedat la doar câteva zile de la internare și, în timp ce unii aveau boli asociate și erau în vârstă, alții nu se aflau în categoriile de risc.

„Dacă ne referim la cazurile celor tineri, este vorba despre o explozie a răspunsului inflamator datorată prezenţei acestui agent infecţios în organism. Şi această explozie de răspuns inflamator duce la distrucţia propriilor ţesuturi”, a declarat Carmen Dorobăţ, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, pentru Mediafax.

ADVERTISEMENT

Medicul spune că una dintre cauzele principale ale acestei reacții o reprezintă tulburările de coagulare, ce pot să apară la nivelul mai multor organe.

Pacienții ajung târziu la spital

„Aş pune pe primul loc tulburarea de coagulare, cu apariţia unei tromboze care se situează fie la nivelul plămânului, cu apariţia unei embolii pulmonare şi deces rapid, fie la nivelul cordului, cu apariţia infarctului miocardic acut”, a mai spus specialistul din Iași.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Horaţiu Moldovan, secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii, spune că o cauză a deceselor rapide din spitale este dată și de faptul că pacienții ajung prea târziu la unitățile medicale.

„Se diagnostichează târziu. Sau fac forme foarte severe care se tratează convenţional, la un moment dat fac insuficienţă respiratorie, atunci ajung în terapie intensivă”, a spus Horaţiu Moldovan, potrivit Mediafax.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, specialiștii spun că cei care au boli cronice ar trebui să acorde o atenție sporită măsurilor de protecție și să evite pe cât posibil riscul unei contaminări, chiar și după 15 mai, când au fost anunțate mai multe măsuri de relaxare.

„Chiar dacă se mai relaxează măsurile din 15 mai, chiar dacă se revine într-un fel de normalitate, eu cred că cei care au o anumită vârstă şi cei care au afecţiuni cronice importante, ar trebui să se ferească în continuare, cu foarte multă atenţie.

Pentru că la ei, dacă apare infecţia, există un risc de a face o formă mult mai severă”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş.

ADVERTISEMENT