Cercetătorii au explicat motivul pentru care ni se face “pielea de găină”. Este un fenomen foarte des întâlnit, mai ales la frig sau la emoții foarte puternice, precum frica.
De multe ori auzim expresia “mi se face pielea de găină” atunci când ne este frig sau când avem emoții. Cu toate că este un fenomen care se întâmplă des, puțini știu care este, de fapt, explicația.
În momentul în care simțim frigul foarte puternic sau trecem prin emoții foarte puternice, firele de păr de pe corp se ridică. Pe suprafața pielii, la baza firelor de păr, apar mici umflături. Din acest motiv, pielea seamănă cu cea a găinilor jumulite de pene, iar de aici vine și cunoscuta expresie.
Potrivit oamenilor de știință, reacția reprezintă un mecanism de apărare numit “drept horripilari”. Termenul își are originea în limba latină și se traduce prin “a avea părul ridicat”.
Un exemplu pentru când poate avea loc această reacție este atunci când ieșim din cada de baie sau din piscină. În acele momente, creierul este avertizat de schimbare de receptoarele de temperatură de pe pielea noastră (corpusculii Krause).
La rândul lui, creierul trimite un mesaj către sistemul nervos, care ordonă mușchilor erectori de la baza fiecărui tip de păr să se încordeze. În acest fel, pielea se adaptează rapid la noile condiții.
Atât la oameni, cât și la animale, această contracție permite încălzirea epidermei. Firele de păr îi permit aerului să pătrundă, astfel că se creează un strat izolant, care protejează de frig.
Este un mecanism de apărare păstrat de corpul uman, chiar dacă multe persoane nu mai au la fel de mult păr precum aveau strămoșii noștri, cu mulți ani în urmă, notează retetesivedete.ro.
Fenomenul de “piele de găină” poată să apară atunci când simțim emoții puternice, de frică, dar și de plăcere. Mitchell Colver, cercetător în domeniul psihologiei experimentale la Universitatea de Stat din Utah, SUA, se ocupă cu studiul reacțiilor fizice provocate de muzică atunci când generează senzația de plăcere.
Frisonul este o astfel de reacție, care se numește și “orgasmul pielii”. Reacția se vede atunci când apare “pielea de găină”. De asemenea, atunci când ne speriem foarte tare de ceva, corpul va secreta adrenalină.
Efectul fricii este, și în acest caz, ridicarea firelor de păr. Această reacție se poate observa și la pisici, atunci când se sperie și se “înfoaie”, adică li se ridică blana.