Life

De ce nu e bine să arunci cojile de la mandarine. La ce le poți folosi, de fapt. E genial

Nu vei mai arunca niciodată cojile de mandarine la gunoi după ce vei vedea cum poți să le folosești. Trucurile sunt geniale!
21.02.2023 | 16:25
De ce nu e bine sa arunci cojile de la mandarine La ce le poti folosi de fapt E genial
La ce pot fi folosite cojile de mandarine. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Fructele nu sunt bune doar pentru sănătate, ci și pentru casă, dacă știi să te folosești cum trebuie de ele. Mandarinele sunt delicioase și preferate mai ales în sezonul rece, dar toată lumea tinde să arunce cojile la gunoi. De fapt, ele au numeroase întrebuințări în locuință.

La ce poți să folosești cojile de mandarine. Nu le mai arunca niciodată la gunoi

Citricele sunt bune ca atare, în fresh-uri și sucuri, în prăjituri, dar și la treburile casnice. De pildă, coaja de lămâie se poate utiliza pentru curățarea aparaturii din bucătărie, dar nici cea de mandarine nu este de aruncat, pentru că există o mulțime de moduri în care se poate folosi.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai comune forme de utilizare este tot în bucătărie, ca ingredient cheie pentru gustări delicioase. De exemplu: coji de mandarine confiate, care au și un mod foarte simplu de preparare, ce nu necesită multă îndemânare.

Într-o cratiță se pune jumătate de litru de apă și se fierbe. Când dă în clocot, se adaugă cojile de mandarine și se lasă pentru alte 15 minute pe foc, după care se scot din apă și se lasă să se răcească. Ulterior, în vas se adaugă încă jumătate de litru de apă și 100 de grame de zahăr brun.

ADVERTISEMENT

La final se pun din nou cojile și se lasă la fiert alte 40 de minute. Când timpul a trecut, cojile de mandarine se scot din apă, se acoperă cu zahar brun și se lasă din nou la răcit. Aceștia sunt toți pașii de urmat pentru a obține coji confiate.

Cojile de mandarine pot fi folosite pentru a crea lumânări parumate

Tot în bucătărie, cojile de mandarine pot fi folosite și pentru infuzie. Cojile se spală bine, se pun într-o cratiță cu apă și se fierb preț de câteva minute. Lichidul se ia de pe foc, se lasă la răcit și se filtrează înainte de a fi consumat.

ADVERTISEMENT

Însă, cojile mandarine pot ajuta și la crearea unei lumânări parfumate. Atenție, pentru a face asta, cojile trebuie să fie jumătăți perfecte. Astfel, mandarine se taie în două, pulpa se îndepărtează cu un cuțit, iar în spațiul rămas liber se adaugă ulei.

Tija centrală, care e necesar să rămână întreagă, va servi drept fitil și, odată aprins, lumânarea va împrăștia timp de câteva ore bune mirosul delicios prin toată încăperea în care va fi așezată.

ADVERTISEMENT

Totodată, cojile de mandarine pot fi transformate într-o mască de față parfumată și fresh, utilă pentru persoanele care au tenul gras. Cojile se pun în blender cu jumătate de albuș și se amestecă bine. Se lasă să acționeze pe ten timp pentru 10 minute și se clătește cu apă călduță.

ADVERTISEMENT
Tags: