Life

De ce nu e bine să faci duș dimineața. Explicațiile pe care nu le-ai știut până acum

De ce nu este bine să faci duș dimineața. Ce spun specialiștii în medicină. Explicații pe care nu le-ai știut până în momentul de față.
07.05.2023 | 07:15
De ce nu e bine sa faci dus dimineata Explicatiile pe care nu leai stiut pana acum
Ce spun medicii despre dușul de dimineață. Sursa foto: Exquis.ro
ADVERTISEMENT

Mulți oameni tind să facă duș dis de dimineață, deoarece consideră că așa se pot trezi mai bine și pot avea energie cât pentru întreaga zi. Însă, cât este de sănătos acest obicei? Medicii vin cu o opinie contra. Explicațiile lor sunt multiple.

Consecințele dușului de dimineață. De ce nu este bine să-l faci, potrivit medicilor

Nu ar fi atât de bine ca dușul de dimineață să facă parte din rutina zilnică, așa cum ar crede multe persoane. În mod inconștient, ele se supun unor riscuri, care odată repetate, se pot transforma în boli. Iată patru motive, oferite de doctori:

ADVERTISEMENT

Se pot dezvolta alergii. Acestea pot apărea ca urmare a faptului că sunt persoane care nu se mai spală seara, după ce au avut o zi istovitoare. Corpul lor murdar devine astfel ușor ținta acarienilor de praf, niște insecte vizibile doar la microscop și care se hrănesc cu celulele moarte ale pielii.

”Pe măsură ce acarienii se înmulțesc, pot declanșa alergii și simptome de astm la persoanele sensibile”, a explicat pentru Best Life, Adil Maqbool, medic, cercetător și scriitor pe domeniul sănătății. Tot acesta subliniază că lipsa dușului de seară creează impurități pe așternut.

ADVERTISEMENT

Dacă mergem să dormim fără să facem duș, riscăm și ca părul nostru, care pe parcursul zilei a acumulat praf sau a transpirat, să se deterioreze, să dezvolte bacterii sau irită pielea. Așadar, dacă îl simțim precum o povară, ar fi bine să-l spălăm. 

”Atunci când petreceți o zi întreagă afară, pielea dvs. acumulează murdărie și transpirație, iar părul dvs. colectează praf și alte particule. Dacă te duci la culcare fără să faci duș, toată această murdărie și transpirație se va transfera de pe corpul tău pe așternuturi, creând un mediu care poate fi propice dezvoltării bacteriilor și iritației pielii ”, a mai semnalat Adil Maqbool.

ADVERTISEMENT

Dușul de dimineață relaxează corpul?

Pe lângă cele menționate, mai sunt oameni care cred că își relaxează corpul printr-un duș de dimineață, dar nu este așa, ci dimpotrivă. Dușul de seară este cel care îi destinde. În lipsa acestuia din urmă, adormirea ar fi imposibilă sau perturbată, deoarece corpul a acumulat bacterii pe timp de zi.

”Atunci când o persoană se duce la culcare fără să facă duș, se poate simți inconfortabil și murdar, ceea ce poate face dificilă adormirea. În plus, dacă o persoană are multă transpirație sau murdărie pe piele, aceasta poate provoca mâncărimi și disconfort, ceea ce poate perturba somnul. Un duș înainte de culcare poate ajuta la relaxarea corpului și a minții, facilitând adormirea și având un somn mai odihnit”, a mai transmis specialistul în cauză.

ADVERTISEMENT

Dușurile de dimineață nu sunt singurele care previn acneea. Chiar dacă fac duș atunci când se trezesc, cei care suferă de acnee trebuie să știe că aceasta nu va dispărea dacă nu-și vor încheia ziua și cu un duș nocturn. Pe parcursul zilei, tenul și tot corpul s-a încărcat de bacterii care duc la apariția coșurilor, de aceea este esențială spălarea și noaptea.

ADVERTISEMENT