Life

De ce nu e bine să-i dai câinelui tău salam, șuncă sau crenvurști. Greșeala uriașă care pune în pericol viața animalului

De ce nu trebuie să-i dai câinelui tău salam, șuncă sau crenvurști. Mulți fac această greșeală, dar animalul poate avea probleme serioase.
11.04.2024 | 10:03
De ce nu e bine sai dai cainelui tau salam sunca sau crenvursti Greseala uriasa care pune in pericol viata animalului
De ce să nu-i dai câinelui mezeluri. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că nu e bine să-i dai câinelui tău salam, șuncă sau crenvurști, dar care sunt motivele? Aceste alimente îi pot provoca probleme animalului.

De ce să nu-i dai câinelui tău salam, șuncă sau crenvurști. Mulți fac această greșeală

De multe ori, animalele de companie sunt interesate de ceea ce mănâncă proprietarii lor la masă, iar aceștia din urmă le oferă, uneori, din preparatele lor.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, sunt unele produse pe care nu ar trebui să le incluzi în alimentația câinilor. De exemplu, mezelurile, cum ar fi șunca, salamul sau crenvurștii, nu ar trebui consumate de patrupezi, după cum avertizează cei de la American Kennel Club.

Mezelurile sunt bogate în sare și grăsimi, iar acestea pot cauza probleme de sănătate pentru animalul tău de companie. Aceștia pot dezvolta tensiune arterială și probleme cu inima, dar și obezitate sau diabet din cauza grăsimilor în exces.

ADVERTISEMENT

Anumite mezeluri pot conține bucăți mari sau chiar oase, iar câinele riscă să se înece sau chiar să se sufoce din cauza lor, mai ales dacă nu mestecă bine hrana sau mănâncă mult prea repede.

De asemenea, mezelurile conțin aditivi și conservați care pot fi dăunători pentru animalul de companie. Astfel de substanțe pot să provoace reacții alergice, dar și sensibilități la nivelul pielii. Mai mult, sistemul digestiv al câinelui poate fi afectat.

ADVERTISEMENT

În mezeluri nu se află nutrienții esențiali de care câinele are nevoie. Pot fi o gustare sau un supliment pentru animalul tău, dar nu trebuie consumate în mod regulat. Nu trebuie să-ți faci griji dacă animalul a mâncat o bucată de salam sau un cârnăcior, însă acest lucru nu trebuie să devină un obicei.

Câinii au nevoie de o dietă care să includă o hrană specială pentru animalele de companie. Aceasta conține toți nutrienții de care au nevoie pentru ca patrupezii să fie sănătoși cât mai mult timp. Hrana uscată sau umedă pe care o alegi pentru animalul tău trebuie să îndeplinească nevoile sale nutriționale.

ADVERTISEMENT

Ce alimente nu trebuie să-i dai câinelui

Sunt mai multe alimente pe care câinii nu ar trebui să le consume, sub nicio formă. Aici intră toate dulciurile, precum ciocolata, bomboanele, fursecurile sau înghețata. Băuturile îndulcite și ceaiul se numără printre produsele interzise în dieta câinelui.

Nu îi da câinelui alcool, cafea, cireșe, avocado, citrice, nuci de Macadamia, rubarbă, prune, piersici, struguri, stafide, Kale, cartofi cruzi, arpagic, usturoi, ardei iute, semințe sau cotoare de măr, ceapă și praz.

Produsele crude din carne de porc, carnea gătită cu oase, sosurile de carne, pielea de pui, peștele crud, pizza, grăsimea sau untura, semințele de muștar, nucșoara, hameiul și praful de porc se află pe lista produselor care nu trebuie consumate de câine.

Printre produsele pe care să nu i le oferi câinelui se numără porumbul proaspăt, laptele, roșiile necoapte, drojdia și ciupercile sălbatice, notează dcnews.ro.

ADVERTISEMENT