Life

De ce nu e bine să te culci târziu. Descoperirea tulburătoare a oamenilor de știință

Dormitul la ore târzii, nociv pentru organism. Ce au descoperit oamenii de știință. Efectele sunt unele extrem de tulburătoare.
19.06.2023 | 21:01
De ce nu e bine sa te culci tarziu Descoperirea tulburatoare a oamenilor de stiinta
Ce efecte are asupra organismului lipsa somnului. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Tu știi cât este de important somnul în rutina zilnică? Dacă obișnuiești să dormi haotic, la ore târzii, întreg organismul îți este tulburat, dar și viața pe care o ai. Asta din cauză că nu vei mai avea energia necesară să-ți duci la bun sfârșit toate sarcinile. Ce alte descoperiri au făcut oamenii de știință?

Cum ne afectează creierul și întreg organismul lipsa somnului

Sunt persoane care nu pun preț pe somn, considerând mai important să lucreze până după 12 noaptea, de exemplu, sau care învață fără a mai ține cont de ore și, o altă categorie, cele care pun mai mult accent pe un serial sau pe privitul în telefon. Însă, conștiente sau nu, se expun la un risc de dezvoltare a unor probleme de sănătate grave.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui studiu realizat la Institutul de Medicină din Helsinki, Finlanda, oamenii care se culcă foarte târziu se expun la o moarte prematură. Cercetătorii au constatat acest lucru după ce au monitorizat astfel de persoane vreme de 37 de ani,  relatează Live Science.

De altfel, ”păsările de noapte”, care au fost în jur de 23.000, au prezentat pe parcursul studiului un risc de 21% mai mare de deces, decât matinalii. În total, un număr de 8.700 de indivizi au pierit în cele aproape patru decenii de analiză.

ADVERTISEMENT

Unii dintre participanți fumau și consumau alcool. În cazul acestora, riscul de moarte a fost mult mai mare, cu 92% , iar în cazul unora cu cancer pulmonar și care nu aveau un program de somn corespunzător, procentul a fost de 78%.

S-a mai concluzionat și că lipsa somnului provoacă dependențe, poftă de mâncare și de a consuma tot mai mult alcool și tutun. Asta ar avea legătură cu un hormon al stresului, numit ”cortizol”, care te face să ai adesea senzația de foame, nevoie de alcool sau țigară.

ADVERTISEMENT

Cât este recomandat să dormim. Ce boli putem face din cauza lipsei somnului

Dr. Alexandru Vlad Ciurea, unul dintre cei mai buni neurochirurgi de la noi din țară, ne sugerează adesea să avem un program regulat de somn, de 7 sau 8 ore, cel mai bun fiind în intervalul 22:00 și 24:00, căci atunci se refac sistemul nervos, neuronii și ne odihnim cel mai bine.

Același neurochirurg ne îndeamnă și să nu ignorăm semnele care ne indică o stare de somn și a precizat că una dintre cele mai grave afecțiuni pe care o putem dezvolta este Alzheimerul. Pe lângă aceasta, se pot ivi bolile de inimă sau probleme cu tiroida.

ADVERTISEMENT

”Tot 9 și jumătate seara, pentru că, dovedit, cel mai bun somn pentru organism este între orele 22 și 24. Somnul are 5 cicluri și cel mai odihnitor este în prima parte a somnului. 

Seara, este bine să stai liniștit și să repeți în minte ce ai făcut în timpul zilei și ce vei face mâine. Dacă-i pui creierului una-două idei să le rezolve, până a doua zi dimineață sunt rezolvate. De ce? Nu pot să explic”,  a spus renumitul medic pentru Trinitas TV.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în...
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în cazul Simonei ANALIZĂ
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un african vorbeşte despre şocurile culturale trăite după ce s-a mutat în România....
Un african vorbeşte despre şocurile culturale trăite după ce s-a mutat în România. "Aproape mi-am sunat părinții să le spun că mă întorc acasă"
Românca de 26 de ani care face plajă pe terasa apartamentului şi i-a...
Românca de 26 de ani care face plajă pe terasa apartamentului şi i-a înnebunit pe vecini. Soţul ei câştigă 450.000 de euro pe an
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
VOUCHERE pentru angajați. Cine primește mai mulți BANI
VOUCHERE pentru angajați. Cine primește mai mulți BANI
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Pensionarii care primesc câte 1.000 de lei în plus. Măsura nu se aplică...
Pensionarii care primesc câte 1.000 de lei în plus. Măsura nu se aplică în toată țara
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor....
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor. Încă un bărbat care o dezamăgește
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru...
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru patru zodii