Life

De ce nu e bine să-ți bagi vată în urechi. Mulți români au acest obicei

De ce nu trebuie niciodată să-ți introduci vată în urechi. Mulți români fac acest lucru, dar nu știu la ce riscuri se expun.
28.01.2024 | 18:10
De ce nu e bine sati bagi vata in urechi Multi romani au acest obicei
De ce nu trebuie să-ți introduci vată în urechi. Sursa foto: Freepik, bigzoffice.co.rs /Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mulți români obișnuiesc să-și pună vată în urechi atunci când au dureri, însă nu este deloc sănătos. Acest obicei poate înrăutăți lucrurile și poate provoca probleme serioase de sănătate.

De ce nu e bine să-ți bagi vată în urechi. Obiceiul pe care îl au mulți români

Obiceiul de a introduce vată în urechi a fost preluat de la persoanele în vârstă, care făceau acest lucru pentru a nu le “trage curentul”. Sunt mulți români care folosesc vată chiar și în ziua de astăzi, fără să știe la ce riscuri se expun.

ADVERTISEMENT

De exemplu, dacă îți introduci vată în ureche, poți să blochezi canalului acesteia, lucru care poate să ducă la disconfort sau chiar la scăderea auzului.

De asemenea, un alt pericol constă în agravarea problemelor existente deja la nivelul urechii, precum infecțiile sau iritațiile. Pot apărea și complicații dacă este introdusă vata în urechi când deja există afecțiuni.

ADVERTISEMENT

Atunci când este introdusă vata în ureche, este posibil ca aceasta să se desprindă și să rămână blocată. Acest lucru poate să ducă la accidentări și ar putea fi nevoie de intervenția unui medic.

Mai mult, vata nu oferă o protecție eficientă împotriva tracțiunii de curent, așa cum se crede. Este mai bine să folosești căciuli sau accesorii care acoperă urechile în sezonul rece și nu vată.

ADVERTISEMENT

Dacă ai ceară în ureche și dureri, atunci introducerea de vată nu este cea mai bună idee. Ceara din partea din față a urechii se poate scoate, dar nu e bine să pui vată, după cum a explicat un medic.

“Vata ocupă o mare parte din diametrul canalului. Prin urmare, folosirea lor împachetează ceara mai adânc în canalul urechii. În cel mai rău caz, ceara ar putea fi strânsă pe timpan și poate chiar crea o perforație a timpanului”, a explicat  Dr Jerry Lin, specialist ORL la Universitatea din Louisville, citat de evz.ro.

ADVERTISEMENT

Motivele pentru care să nu introduci spirt în ureche. Când poți face acest lucru, de fapt

Unele persoane înmoaie vata în spirt, ceea ce poate să rezulte în afectarea gravă a canalului auditiv, arată verywellhealth.com. Alcoolul sanitar (alcool izopropilic 70%) poate să contribuie la curățarea sau irigarea canalului urechii în cazul anumitor afecțiuni, cum ar fi otita externă.

Există, însă, anumite afecțiuni în care nu trebuie, sub nicio formă, să utilizezi alcoolul sanitar. Acest lucru poate provoca mai multe probleme sau infecții.

În cazul în care afecțiunea la ureche este mai gravă, atunci poate fi necesar să consulți un medic specialist ORL. Curățarea cu alcool sanitar se face doar în anumite cazuri.

Dacă ai o infecție a urechii medii, precum otita medie, care afectează zona din spatele timpanului, atunci ar trebui să eviți tratamentele acasă și să te adresezi medicului.

Alcoolul sanitar nu trebuie utilizat nici pentru cei care au avut o intervenție chirurgicală la ureche, au tuburi în urechi sau au o afecțiune a urechii interne, cum ar fi vertij. Peroanele care au avut o boală a urechii medii sau care au făcut radioterapie în zona urechii trebuie să evite, de asemenea, alcoolul sanitar.

Nu este bine nici să introduci diverse obiecte în canalul urechii, precum bețișoarele din bumbac. Acest obicei poate zgâria sau chiar perfora timpanul. De altfel, ceara ar fi împinsă mai adânc în canalul urechii.

ADVERTISEMENT