Life

De câte ori este bine să te cureți cu bețișoarele de urechi. Când devine periculos aceste obicei

De câte ori trebuie să te cureți cu bețișoarele de urechi. Acest obicei poate deveni periculos. Riscurile la care te expui.
08.05.2023 | 11:53
De cate ori este bine sa te cureti cu betisoarele de urechi Cand devine periculos aceste obicei
Cât de des ar trebui să folosești bețișoarele de urechi. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Multe persoane folosesc bețișoarele de urechi pentru a se curăța, însă acest obicei nu este recomandat de specialiști. Te poți expune la riscuri uriașe dacă practici această metodă prea des.

De câte ori este bine să te cureți cu bețișoarele de urechi

De obicei, atunci când simțim că urechile ne sunt pline de ceară, avem tendința să le curățăm cu bețișoare, însă acest obicei poate fi foarte periculos. De fapt, pentru cele mai multe persoane, curățarea interiorului urechilor nu este necesară.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor, dacă ceara este de culoare maro, nu înseamnă că este murdară. Ceara este sănătoasă pentru noi deoarece omoară bacteriile și lubrifiază canalele urechii.

De altfel, ceara de urechi iese în mod natural. Atunci când mestecăm, acest proces împinge ceara spre deschiderea urechii. În plus., procesul de creștere a pielii noi împinge ceara mai veche, așa că nu este nevoie ca urechile să fie curățate cu bețișoare.

ADVERTISEMENT

Pentru a menține urechile libere și curate, este suficient să faci o baie regulată, potrivit healthparteners.com. În timp ce urechile se curăță automat, există persoane care au foarte multă ceară, iar acestea blochează parțial canalul urechii.

În cazul în care se întâmplă un astfel de lucru, urechile se pot simți pline sau poți avea probleme cu auzul. În acest caz, este bine să-ți cureți urechile, dar nu foarte des. O dată pe lună este suficient pentru a scăpa de excesul de ceară.

ADVERTISEMENT

Deși trebuie să folosești cât mai rar bețișoarele de urechi, totul depinde și de modul în care sunt utilizate. De exemplu, dacă ceara este maro, poți folosi un bețișor pentru a-ți curăța doar urechea exterioară din jurul canalului.

“Nu introduceți bețișorul în canalul urechii. Intrarea în canalul urechii poate cauza vătămări ale acesteia”, explică medicii, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Ce se poate întâmpla dacă îți cureți urechile cu bețișoare

Deși este foarte puțin probabil, folosirea bețișoarelor pot cauza o gaură în timpan, cunoscută sub denumirea de membrana timpanică. Urechile au numeroase terminații nervoase care trimit semnale creierului tău, atenționându-l că ceea ce faci este dureros. Din acest motiv, ai tendința să te oprești atunci când împingi un bețișor prea departe.

Multe rupturi de timpan de la bețișoare provin din accidente care au loc în timp ce acestea se află în ureche. De exemplu, cineva care care în baie, în timp ce are un bețișor în ureche, își poate sparge timpanul. Cel mai bine e să folosești bețișoarele cu grijă.

Cu toate că ai putea scoate ceva ceară dacă folosești bețișoarele, cea mai multă este împinsă, de fapt, adânc în canalul urechii. Acest lucru poate provoca afectarea urechii, dar și senzația de urechi murdare, împingând ceara și mai adânc, notează click.ro.

Tot din cauza faptului că există ceară suplimentară, unele persoane nu mai aud după curățarea urechii cu bețișorul. Mulți medici constată că pacienții folosesc bețișoarele în număr mare atunci când le verifică urechile, care sunt pline de ceară.

Un alt risc major al folosirii bețișoarelor este infectarea urechii. Atunci când încerci să scoți ceara din canalul urechii, împingi celule moarte și bacterii. În acest fel, urechea se poate infecta. Totodată, poate apărea o infecție și la urechea exterioară din cauza curățării în exces.

ADVERTISEMENT