Life

De ce nu e bine să lași hainele murdare în mașina de spălat. Riscurile la care te expui

Care este motivul pentru care rufele pătate nu se păstrează niciodată în cuva mașinii de spălat. Pericolele care pot apărea.
17.01.2024 | 10:50
De ce nu e bine sa lasi hainele murdare in masina de spalat Riscurile la care te expui
Care este motivul pentru care rufele pătate nu se păstrează niciodată în cuva mașinii de spălat. Pericolele care pot apărea. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

De ce nu e bine să lași hainele murdare în mașina de spălat. Riscurile la care te expui. Ce spun specialiștii despre acest obicei care nu este deloc unul plăcut și ce trebuie să facă, de fapt, toate gospodinele din România.

Care este motivul pentru care rufele pătate nu se păstrează niciodată în cuva mașinii de spălat. Pericolele care pot apărea

Care este motivul pentru care rufele pătate nu se păstrează niciodată în cuva mașinii de spălat. Pericolele care pot apărea dacă nu ești atent și nu lași hainele murdare într-un coș construit special pentru acest scop.

ADVERTISEMENT

Un studiu din 2020, publicat de GMS Hygiene and Infection Control, a arătat că acest obicei nu este tocmai ideal din punct de vedere al sănătății. Mai exact, experții susțin că mediul umed din interior oferă condiții propice pentru supraviețuirea bacteriilor de tot felul.

Așadar, asta înseamnă că crește riscul apariției mucegaiului și dezvoltării bacteriilor pentru că hainele murdare creează un mediu propice. Mai mult decât atât, organismele microscopice ajung să se impregneze în textile și în interiorul mașinii de spălat.

ADVERTISEMENT

Din păcate, în felul acesta crește riscul de îmbolnăvire pentru că mucegaiul se depune pe cauciucul cuvei. Acesta poate strica garnitura și de aici pot pleca eventuale scurgeri de apă sau chiar probleme care țin de etanșeitate.

În plus, mucegaiul poate afecta performanța mașinii de spălat, care într-un final se va strica. De asemenea, acesta emite spori care pot fi inhalați, afectând sistemul respirator și declanșând simptome neplăcute, cum ar fi: tuse și dificultăți de respirație.

ADVERTISEMENT

Totodată, bacteriile din hainele murdare pot genera probleme de sănătate serioase, precum infecții cutanate, iritații sau boli mai grave în cazul expunerii prelungite. Mașina de spălat trebuie să fie lăsată goală întotdeauna!

Ce obiceiuri trebuie să eviți când folosești mașina de spălat rufe

Mașina de spălat rufe se păstrează curată și în perfectă stare de funcționare o perioadă lungă dacă se ține cont de unele obiceiuri. Gospodinele nu trebuie să supraîncarce prea mult aparatul pentru că hainele nu se vor spăla corect și eficient.

ADVERTISEMENT

De asemenea, e bine să sortezi rufele și să nu cureți niciodată haine albe împreună cu haine colorate. E important să nu se folosească prea mult detergent sau balsam de rufe. Spală întotdeauna la programul ideal pentru materialele tale.

Pentru o viață lungă a mașinii de spălat rufe e bine să o cureți frecvent. Departamentul pentru detergent se spală după fiecare spălare a hainelor. Ușa se lasă deschisă pentru a se elimina complet aburul din interior.

ADVERTISEMENT