News

De ce nu trebuie puse merele alături de alte fructe. Greșeala pe care o face multă lume

De ce merele trebuie ținute întotdeauna separat de alte fructe. Ce substanță degajă și de ce pot strica alte alimente din jur
19.11.2023 | 22:10
De ce nu trebuie puse merele alaturi de alte fructe Greseala pe care o face multa lume
Merele eliberează cantități mari de etilenă, ceea ce duce la deteriorarea altor fructe de lângă ele / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Multă lume crede că un platou aranjat cu grijă cu o mulțime de fructe – mere, pere, banane, portocale, ananas, piersici, etc – este mai atractiv și mai avantajos decât păstrarea lor separat. Dar este o greșeală care trebuie evitată.

Etilena, gazul care maturează fructele

În sufragerie sau în bucătărie, multă lume păstrează fructe de diferite soiuri puse laolaltă într-un bol sau într-o fructieră decorativă. Estetic, pare un motiv dar în realitate este o greșeală, mai ales când alături de alte fructe sunt puse mere. Iată de ce.

ADVERTISEMENT

Toate fructele și legumele degajă, într-o măsură mai mare sau mai mică, un gaz numit etilenă în timpul procesului natural de maturare. Etilena este un hormon natural care începe să fie produs odată ce fructele au fost recoltate și este responsabil pentru schimbarea texturii, aromei și gustului fructelor și legumelor.

Nu toate fructele și legumele eliberează etilenă în aceleași cantități sau cu aceeași viteză. Când începe procesul de maturare, fructele încep să se deterioreze și să producă substanțe toxice capabile să provoace boli și modificări genetice.

ADVERTISEMENT

Mucegaiul pe care fructele și legumele îl dezvoltă atunci când putrezesc afectează nu numai părțile vizibile ale fructelor și legumelor, ci și interiorul, chiar dacă nu este vizibil cu ochiul liber.

Merele accelerează coacerea

Deoarece etilena provoacă modificări ale texturii (legumele devin mai moi și, în timp, putrezesc sau dezvoltă mucegai), este important să nu amestecați legume și fructe cu grade diferite de sensibilitate.

ADVERTISEMENT

Și iată de ce ar trebui să separați întotdeauna merele de alte fructe. Merele eliberează cantități mari de etilenă și, dacă le depozitați în același loc cu alte fructe, cum ar fi perele, cantitatea de etilenă eliberată de mere va accelera coacerea perelor și, ca urmare, acestea se vor deteriora mai repede decât ar fi făcut-o în mod natural.

Dar acestea nu sunt numai vești proaste. Un truc la îndemână pentru a-l folosi dacă ați cumpărat fructe prea verzi și vreți ca acestea să se coacă rapid este să le amestecați cu merele. Alte fructe și legume care produc cantități mari de etilenă sunt caisele, bananele dar și cartofii.

ADVERTISEMENT

Cum trebuie păstrate corect fructele

Sfatul specialiștilor pentru a mânca fructe și legume în cea mai bună stare este să separați fructele producătoare de etilenă de alte fructe. În special, nu amestecați merele sau bananele cu alte fructe decât dacă doriți să accelerați procesul de coacere a acestora.

Fructele care eliberează mai multă etilenă, cum ar fi merele, se pot păstra aproximativ trei săptămâni în afara frigiderului și aproximativ cinci săptămâni în interior.

Pe de altă parte, dacă depozitați fructele care degajă mai puțină etilenă cu cele care degajă multă, acestea se vor păstra doar una sau două zile în afara frigiderului și între trei și cinci zile în interior.

Nu folosiți pungi din plastic

Dacă ați cumpărat fructe și legume în perioada lor de vârf, păstrați-le în frigider sau la temperatura camerei (în funcție de tipul de fructe și legume) și folosiți întotdeauna un absorbant de etilenă.

Păstrați bucătăria ordonată: depozitați separat fructele și legumele. Nu amestecați merele cu alte fructe și nu folosiți pungi de plastic: pe lângă faptul că generează o mulțime de deșeuri, plasticul este un poluant periculos, deoarece este plin de toxine care interferează cu alimentele care intră în contact cu el.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone....
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone. De când revine căldura
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze