Life

De ce să dormi învelit vara, dar și iarna, chiar dacă este cald în casă. Efectul benefic al acestui obicei asupra organismului

De ce este bine să dormi învelit chiar și pe timp de vară? Pătura poate avea un rol foarte important pentru organismul uman.
23.11.2023 | 20:14
De ce sa dormi invelit vara dar si iarna chiar daca este cald in casa Efectul benefic al acestui obicei asupra organismului
De ce este bine să dormi învelit chiar și vara. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Te-ai gândit vreodată că pătura poate fi soluția tuturor problemelor? Ei bine, chiar dacă nu face magie cu adevărat, este bine, totuși, să dormi învelit chiar și pe timp de vară. Explicațiile sunt uimitoare.

De ce să dormi învelit și pe timpul verii

Oamenii tind să doarmă înveliți iarna, iar motivele sunt clare: temperaturile scad, iar organismul are nevoie în fiecare zi să regleze diferența dintre temperatura internă și cea externă.

ADVERTISEMENT

Însă, indiferent de câte grade sunt într-o încăpere, faza de somn este diferită. În timpul acestui proces foarte important pentru sănătatea organismului uman, se pierde controlul și este nevoie de anumite elemente exterioare care ajută la stabilizare.

Totodată, acestea ajută și la menținerea temperaturii interne de care corpul are nevoie în mod natural. Dar, în afară de factorii fizici, există mai multe motive de natură psihologică pentru care este bine să dormi învelit.

ADVERTISEMENT

În primul rând, încă din copilărie, oamenii sunt obișnuiți să fie acoperiți cu cel puțin un strat în timpul somnului. Prin urmare, această acțiune a devenit o obișnuință și este făcută mecanic, tradusă prin „este timpul de somn”, conform doctordebine.protv.ro. 

Pătura eliberează serotonină

Totodată, este recomandat să dormi învelit și vara și iarna, deoarece pătura este unul din factorii care eliberează serotonina. Acest hormon are o importanță deosebită pentru reglarea stării de spirit.

ADVERTISEMENT

De obicei, atunci când această substanță este eliberată în corp crește și nivelul de bună dispoziție și fericire. Astfel că, acesta ar putea fi unul dinre motivele principale pentru care să nu renunți la pilotă.

În plus, dacă dormi învelit vei avea parte și de acea senzație de calmare. Tuturor oamenilor este mai greu să adoarmă atunci când sunt stresați sau anxioși, iar pătura are o putere aproape magică.

ADVERTISEMENT

Elimină acea senzație neplăcută și face ca somnul să fie unul odihnitor încă din copilărie, atunci când cei mici merg în pătuț însoțiți de păturica ce îi poate proteja de temutul întuneric.

ADVERTISEMENT
Tags: