Life

Trucuri pentru un somn mai bun. Ce să nu dai jos niciodată

Trucuri pentru un somn profund și odihnitor. Ce să nu dai jos niciodată în timp ce dormi. Sfaturile importante ale specialiștilor.
07.11.2023 | 00:34
Trucuri pentru un somn mai bun Ce sa nu dai jos niciodata
Cum să dormi eficient. Sursa foto: Catena Pas cu Pas
ADVERTISEMENT

Somnul este foarte importat pentru sănătatea noastră. El ne ajută să ne odihnim corpul și mintea, mai ales după o zi istovitoare. Este recomandat să dormim 7 sau 8 ore, astfel încât toate funcțiile organismului să se regleze și să trecem prin toate ciclurile.

Trucuri eficiente pentru un somn mai bun

Medicii ne spun că intervalul cel mai util pentru somn este între 22:00 și 24:00, deoarece se refac neuronii. Dacă tindem să nu-l respectăm, nu este de mirare de ce ne vom trezi a doua zi obosiți, chiar dacă am respectat și acea perioadă de 7 sau 8 ore.

ADVERTISEMENT

”Creierul trebuie să se odihnească. Este dovedit că spre seară activitatea cerebrală scade. Scad toate funcțiile: atenția, memoria, judecata, decizia. Cel mai bun somn este între ora 22.00 și 24.00. Trebuie să respectăm acest somn”, a declarat medicul neurochirurg Alexandru Vlad Ciurea pentru CSID.

De altfel, modul cum dormim ne influențează de asemenea calitatea somnului. Este bine să ai în picioare șosete, fiindcă vor oferi senzația de cald, iar aceasta contribuie la o odihnă mai bună în timpul nopții. Totodată, în acest fel vom evita și dezvoltarea unei boli care ne afectează degetele de la picioare, dar și de la mâini, boala ”Raynaud”.

ADVERTISEMENT

Mai mult, șosetele contribuie la efectul de hidratare. S-au efectuat studii care au demonstrat că se reduce din crăpătura călcâielor dacă purtăm astfel de produse noaptea și mai ales dacă sunt din bumbac. Într-o săptămână, chiar, călcâiele vor arăta mai bine, potrivit explicațiilor specialistului în știința somnului, Mar De Carlo, citat de Sleep Foundation.

Ce înseamnă ceasul biologic al creierului. Cum se reglează fiecare organism din corp când dormim

Știați că mintea umană funcționează după un ceas biologic? Aceasta ”dă startul” organismelor noastre să treacă prin etapele de reglare în timp ce dormim. Ficatul și căile biliare sunt primele care încep ”să se refacă”, în jurul lui 1:00 sau 2:00 noaptea. Iată, așadar, de ce este important somnul.

ADVERTISEMENT

”Un alt mister al creierului este ceasul biologic, ne este impregnat genetic. Este foarte greu să îl schimbi şi e bine să nu-l schimbi. De aceea este important somnul. Primul organ care pleacă la 1-2 noaptea este ficatul, căile biliare.

După datele fiziologice, ele pornesc primele. Urmează plămânii, colonul. Testosteronul are cel mai mare nivel la ora 6 dimineaţa. Se pornește organismul şi ajungem la ora 10-11 când elementul central, creierul, funcționează la maxim.

ADVERTISEMENT

Urmează stomacul, unde trebuie o siestă. Creierul mai are un maxim de funcționare între orele 16:00 şi 18.00 după care şi organele încep rând pe rând să funcționeze din ce în ce mai puţin”, a explicat dr. Alexandru Vlad Ciurea și pentru Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT
Tags: