Life

De ce se sting luminile în avion la decolare și aterizare, de fapt. Explicația te va surprinde

Te-ai întrebat și tu la un moment dat de ce se sting luminile în avion la decolare și aterizare? Explicația s-ar putea să te surprindă.
17.04.2024 | 16:35
De ce se sting luminile in avion la decolare si aterizare de fapt Explicatia te va surprinde
De ce se sting luminile în avion la decolare și aterizare. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De ce se sting luminile în avion la decolare și aterizare, de fapt? Dacă zbori des, poate ai observat și tu acest lucru. Explicația însă s-ar putea să nu fie cea la care te așteptai. În primul rând nu este vorba despre confortul pasagerilor.

De ce se sting luminile în avion la decolare și aterizare

În timpul unui zbor există diferite reguli care pot să stârnească curiozitatea multor persoane. De ce stau mereu stewardesele la intrarea în avion când are loc îmbarcarea și zâmbesc? De ce aplaudă unele persoane la aterizare?

ADVERTISEMENT

Acestea sunt doar o parte dintre întrebările pe care multe persoane și le-au pus măcar o dată. Iar una dintre ele e legată de stingerea luminilor. De ce se sting luminile în avion la decolare și aterizare?

O însoțitoare de zbor a vorbit despre acest lucru. Nu este un gest întâmplător, ci în realitate, este unul cât se poate de important. Mai exact, gestul are legătură cu siguranța pasagerilor în situații de urgență.

ADVERTISEMENT

Astfel, luminile se sting noaptea pentru ca ochii pasagerilor să poată fi ajustați la întuneric. Iar acest lucru este extrem de important în cazul în care avionul ar trebui evacuat de urgență.

„Luminile din cabină se sting la amurg și când este întuneric afară, astfel încât vederea dumneavoastră să se poată ajusta pentru a evacua mai ușor aeronava”, a dezvăluit Sue Fogwell, care a lucrat pentru United Airlines ca membru al echipajului de cabină.

ADVERTISEMENT

Ce se poate întâmpla în cazul unei urgențe

Se pare că ochiul uman are nevoie de timp pentru a face trecerea de la lumină la întuneric. Uneori poate dura chiar 20 de minute sau chiar și jumătate de oră ca pupilele să se obișnuiască în totalitate.

Iar în cazul unor situații de urgență, chiar nu e timp. Drept urmare, pentru siguranța pasagerilor, un astfel de gest poate salva vieți. Acesta este, deci, motivul pentru care luminile din avion se sting la decolare și aterizare.

ADVERTISEMENT

În cazul unei urgențe, pasagerii se pot mobiliza ușor și nu au probleme de adaptare. De asemenea, vor putea vedea luminile de pe podea care conduc spre ieșiri, fără să existe probleme în acest sens, indiferent de situație.

„Prin urmare, în cazul improbabil al unei evacuări la mijlocul zborului, puteți fi sigur că vederea dumneavoastră va fi ageră pentru a asigura o evadare rapidă. Astfel, este mai ușor să vezi luminile de pe podea care conduc spre ieșiri”, a mai spus Fogwell.

ADVERTISEMENT