News

De ce sunt verdețurile îmbibate de substanțe toxice. Răspunsul halucinant al legumicultorilor

Legumele și verdețurile românești sunt pline pesticide, însă cultivatorii neagă vehement că ar folosi substanțe interzise de lege
21.03.2024 | 21:53
De ce sunt verdeturile imbibate de substante toxice Raspunsul halucinant al legumicultorilor
Legumicultorii români contestă faptul că legumele pe care le vând ar fi îmbibate în pesticide pentru că nu ar avea bani de astfel de substanțe. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Recent, s-a arătat că pesticidele s-ar folosi 450 de ori peste limita prevăzută de lege în verdețurile și legumele românești. Cu toate acestea, producătorii de legume contestă vehement această afirmație.

Sunt sau nu sunt legumele românești îmbibate de pesticide?

Legumicultorii resping ideea că verdețurile din România ar conține pesticide peste limita admisă. Ei consideră că această informație este greșită și au o altă teorie în acest sens.

ADVERTISEMENT

Ei insistă asupra faptului că nu intenționează să pună în pericol sănătatea consumatorilor și solicită controale imediate pentru a clarifica situația. De asemenea, ei au indicat posibilitatea ca produsele testate să fie etichetate ca fiind de origine românească, dar să provină, de fapt, din alte țări.

Un legumicultor a declarat pentru DC News că este dificil să creadă că producătorii locali folosesc pesticide și îngrășăminte chimice care să aibă un impact negativ asupra sănătății, în special că aceste produse pot fi testate în orice moment.

ADVERTISEMENT

„Nu pot crede vreodată că legumicultorii localității Sabangia din Tulcea folosesc insecticide și îngrăşăminte chimice care să afecteze în vreun fel sănătatea, ba din contră, acestea chiar dacă nu au certificare BIO, oricând pot fi testate, iar rezultatele vă vor surprinde, cât sunt de ecologice. Cu certitudine acele produse aveau o altă proveniență, dar nu Sabangia”, a declarat un legumicultor pentru DC News.

Cultivatorii spun că n-au bani de pesticide

Un alt legumicultor a evidențiat că majoritatea fermierilor români încearcă să îngrijească plantele cu bugete limitate, subliniind că nivelul ridicat de pesticide menționat este mult peste posibilitățile financiare ale unui producător mediu.

ADVERTISEMENT

„Noi nu avem bani nici să udăm grădină, de unde am putea avea bani să luăm și pesticide? De fapt, eu cred că acele legume nu sunt românești, ci sunt doar etichetate ca fiind românești. Ipoteza mea este că sunt aduse din Turcia sau alte țări și ajung să fie etichetate ca fiind românești. Aici este o problemă a autorităților, nu știu, poate a Autorității Vamale, ANAF sau ANSVSA. Aceeași situație despre care se vorbea în știrea care a apărut peste tot este, de fapt, în multe din lanțurile de magazine”, mai arată sursa citată că a spus un cultivator.

În același ton, DC News spune că un alt legumicultor s-a arătat suspicios în legătură cu proveniența reală a produselor comercializate ca fiind românești. El a adus în discuție practici comerciale dubioase, sugerând că anumite legume și fructe etichetate ca fiind de origine românească ar putea proveni din alte țări și ar fi introduse pe piață sub falsa denumire de origine românească.

ADVERTISEMENT

Un alt legumicultor a subliniat necesitatea unor controale stricte pentru a asigura calitatea și siguranța alimentelor și pentru a evita situațiile în care producătorii români sunt acuzați pe nedrept.

„Vrem să nu mai fim blamați. Noi facem tot ce putem ca oamenii să aibă fructe și legume sănătoase. Și nu vrem să fim acuzați că otrăvim populația. Aceasta este ipoteza noastră. Că tot felul de șmecheri cumpără din diferite țări, cum ar fi Turcia, merg la supermarketuri cu hârtii peste hârtii și lumea îi crede că sunt chiar legume și fructe românești. Cerem controale reale”, a spus bărbatul.

ADVERTISEMENT