Life

De ce ți se usucă pomii fructiferi din curte. Cum îi plantezi corect și de ce trebuie să ții cont

Motivul pentru care ți se usucă pomii fructiferi din curte. Cum se plantează corect și de ce aspecte trebuie să ții cont.
19.10.2023 | 18:12
De ce ti se usuca pomii fructiferi din curte Cum ii plantezi corect si de ce trebuie sa tii cont
Cum plantezi corect pomii fructiferi. Sursa foto: Freepik/prostooleh
ADVERTISEMENT

Poate ți s-a întâmplat să ți se usuce pomii fructiferi din curte, însă aceștia trebuie plantați cu mare grijă pentru a evita astfel de întâmplări. Iată de ce trucuri e bine să ții cont, conform experților în grădinărit.

De ce ți se usucă pomii fructiferi din curte și cum trebuie să îi plantezi corect

Cei care locuiesc la casă și au grădină trebuie să fie foarte atenți cu îngrijirea acesteia, mai ales atunci când vine vorba de pomii fructiferi. Dacă vrei să plantezi astfel de arbori, e bine să ții cont de câțiva pași și să eviți anumite greșeli.

ADVERTISEMENT

Toamna, în perioada de repaus vegetativ, este cel mai bine să plantezi pomi fructiferi. Această perioadă este atunci când frunzele pomilor au căzut. Umiditatea este mai ridicată în această perioadă, iar pomii se vor prinde mai repede.

Un lucru important pe care trebuie să îl știi atunci când plantezi pomi fructiferi toamna este că aceștia nu trebuie să aibă frunze. Da începutul lunii octombrie și până la jumătatea lunii noiembrie este perioada perfectă în care să-i plantezi. Vremea poate să fie diferită în funcție de zona unde locuiești.

ADVERTISEMENT

Un aspect important este dat de groapa în care sunt plantați pomii fructiferi. Adâncimea acesteia trebuie să fie de aproximativ 50 de cm, la fel și lățimea și lungimea. Atunci când sapi groapa, trebuie să știi că primul strat de pământ (25 – 30 cm), care e stratul de sol roditor, trebuie pus în partea dreaptă.

În stânga se pune pământul de adâncime, pe care îl vei folosi pentru a umple gropile. Cel mai bine ar fi să sapi groapa cu două luni înainte, dar se poate și cu două săptămâni înainte. Se pun 20 de cm de pământ din stratul inferior, adică cel din stânga, pe fundul gropii.

ADVERTISEMENT

Ulterior, se completează cu pământ roditor, din dreapta, până când două treimi din groapă sunt umplute. Este necesar să faci acest lucru pentru ca pământul roditor să poată ajunge la rădăcini, notează cumsa.ro.

Ce e necesar să faci înainte de a pune pomii fructiferi

Înainte să pui pomii fructiferi în groapă, ai grijă să nu uiți de fasonarea și mocirlirea rădăcinilor. Mai exact, rădăcinile rupte sau moarte se taie sau cele groase se scurtează. Cele groase se scurtează la 35 – 40 cm, iar cele subțiri la 8 – 10 cm.

ADVERTISEMENT

Pentru mocirlire, ai nevoie de un amestec de pământ galben, balegă proaspătă și apă, pe care să le amesteci foarte bine. Rădăcinile pomilor se scufundă în acest amestec.

O altă parte importantă este punctul de altoire, aducă îngroșarea sau cuta de mici dimensiuni aflată pe partea de jos a trunchiului. Acest punct trebuie orientat spre nord, dar să fie la 2 0 3 cm deasupra solului. Nu se îngroapă în pământ, pentru că pot apărea rădăcini, ceea ce nu ar fi deloc bine, iar pomii fructiferi nu se mai prind.

După ce pui pomul în groapă și îl poziționezi, trebuie să acoperi rădăcinile cu pământul fertil, din partea dreaptă. Se tasează apoi cu piciorul. Se pun apoi două găleți de apă și restul de pământ rămas, care trebuie tasat bine cu picioarele, pentru a evita formarea golurilor de aer la nivelul rădăcinilor.

La sfârșit, pământul se pune în jurul trunchiului, sub formă de mușuroi, pentru ca pomul fructifer să fie protejat de frig iarna. Este bine să cumperi pomii fructiferi din pepiniere, pentru a te asigura că materialul săditor e calitativ. Rădăcinile nu trebuie să fie rupte, astfel că trebuie să verifici și acest aspect.

ADVERTISEMENT
Tags: