Life

De ce trăiesc mai mult japonezii. Secretul longevității lor a fost dezăvuit, nu e nimic ieșit din comun

Motivul pentru care japonezii trăiesc mai mult. S-a aflat secretul longevității lor. Explicația este una destul de simplă.
25.04.2023 | 08:09
De ce traiesc mai mult japonezii Secretul longevitatii lor a fost dezavuit nu e nimic iesit din comun
De ce trăiesc mai mult japonezii. Secretul longevității lor. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Toată lumea știe că japonezii trăiesc mai mult, dar cum reușesc aceștia să aibă o viață lungă, fără mari probleme de sănătate? Explicația este una destul de simplă. Nu este vorba despre ceva ieșit din comun. Un medic specialist a oferit o explicație.

De ce trăiesc mai mult japonezii. Care e secretul longevității lor

În Japonia sunt cei mai longevivi oameni din toată lumea, dar și cei din Italia ajung la vârste destul de înaintate. Secretul nu este ceva ieșit din comun și ține foarte mult de un stil de viață sănătos, după cum a explicat un specialist.

ADVERTISEMENT

Prof. dr. Gabriel Ioan Prada, directorul medical al Institutului “Ana Aslan” și șeful disciplinei de geriatrie gerontologie de la Universitatea “Carol Davila”, a vorbit despre motivul pentru care japonezii sunt atât de longevivi.

Deși mulți medici recomandă dieta mediteraneeană, care este foarte sănătoasă, nu este singurul factor care contribuie la longevitate. Sunt mai mulți factori în funcție de care cineva trăiește mai mult sau mai puțin.

ADVERTISEMENT

“Există mai mulți factori care influențează o supraviețuire îndelungată, nu doar dieta. Oamenii, de-a lungul mileniilor, au tot căutat un singur secret al supraviețuirii îndelungate. Împărații Chinei, de exemplu, care aveau o putere imensă și se gândeau cum este posibil ca ei să nu trăiască la infinit.

Au stimulat cercetători să găsească substanțe care să le prelungească viața și există ginsengul și alte rădăcini descoperite de ei. Problema este că există și o anumită limită de supraviețuire”, a explicat medicul, potrivit dcnews.ro.

ADVERTISEMENT

Cât de mult contează stresul

De asemenea, medicul a vorbit despre faptul că speranța de viață depinde de mai multe condiții. Alimentația este un factor care poate contribui la longevitate, dar nu este singurul.

“Există Limita Hayflick – Hayflick a descris un număr limitat de diviziuni pe care le poate prezenta o celulă adultă, spre deosebire de una canceroasă care se poate diminua la infinit.

ADVERTISEMENT

O celulă adultă normală, la om se divide de vreo 50 de ori și apoi dispare. În acest context putem înțelege că avem o viață finită. Speranța de viață la naștere se tot prelungește în funcție de o serie de condiții, dar nu neapărat doar alimentația”, a continuat prof. dr. Gabriel Ioan Prada.

Totodată, și stresul joacă un rol foarte important în viața oamenilor. În urma unor studii care s-au făcut în SUA, pe populații de origine italiană, s-a constatat că nu doar stilul de viață contează. Lipsa stresului contribuie foarte mult la longevitate. În general, japonezii nu se stresează foarte tare.

“Dar e și stresul. Au fost studii făcute în SUA, pe populații de origine italiană și au observat că deși mâncarea în acea comunitate era foarte asemănătoare dietei americane, colesterolul și bolile de inimă erau reduse la fel ca în Italia. Au văzut că singura diferență era familia.

Se ajutau, trăiau în familie, nu erau stresați că dacă rămân fără job, rămân fără casă. Au avansat ipoteza că unul din factori e lipsa stresului”, a punctat Val Vâlcu, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT
Tags: