Life

De ce trebuie să aprindem, de fapt, lumânarea sau candela. Puțini creștini mai știu semnificația acestui gest

Ce semnificație are gestul de a aprinde o candelă sau o lumânare în fața unei icoane. Detaliul pe care puțini creștini îl cunosc.
27.04.2024 | 18:30
De ce trebuie sa aprindem de fapt lumanarea sau candela Putini crestini mai stiu semnificatia acestui gest
Adevăratul motiv pentru care se aprind candele în fața icoanelor. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Aprinderea unei candele este un gest pe care credincioșii îl pun în practică de ani de zile. Folosită inițial pentru a lumina încăperile pe timp de noapte, în prezent, candela are o altă semnificație.

Aprinderea unei candele, gestul suprem de jertfă adus lui Dumnezeu

Aproape că nu există credincios care să nu aprindă, din când în când, o candelă în locuința sa. De cele mai multe ori, aceasta este adusă de la biserică, pentru a avea un efect mult mai puternice.

ADVERTISEMENT

De obicei, atunci când credincioșii aprind lumânări sau candele rostesc și o rugăciune. Nu este neapărat nevoie ca în rugăciunea respectivă să se ceară ceva. Aceasta poate fi spusă și pentru a mulțumi lui Dumnezeu.

Aprinderea candelei este asociată cu jertfa supremă către divinitate. Se spune că doar cei care înțeleg acest concept sunt mai aproape de Dumnezeu, iar rugăciunea lor urcă către ceruri.

ADVERTISEMENT

Cei care aprind candele fără să înțeleagă semnificația lor, mai au multe de învățat. În cazul lor, fumul jertfei nu va urca niciodată la ceruri, ci se va răspândi în neant.

Orânduielile bisericești spun că, atunci când alegem să aprindem o candelă, ne lipsim de ceva, pentru Dumnezeu. Tocmai din acest motiv, cel mai des, candelele sunt aprinse în prag de sărbătoare sau în post, atunci când lumea se purifică spiritual.

ADVERTISEMENT

Adevăratele motive pentru care candelele se aprind în fața icoanelor

Candelele nu se aprind întâmplător. Cel mai adesea, acestea se află în fața unei icoane. Practica de a aprinde candele în fața icoanelor nu este întâlnită doar în casele credincioșilor, ci și în biserici. Pentru cei care se întreabă care sunt explicațiile din spatele acestui gest, ei bine, acestea sunt șapte la număr.

Prima și cea mai importantă este dată de faptul că ne amintește că toată credința noastră este lumină, iar Lumina este Hristos. În al doilea rând, sfinții sunt numiți fii ai luminii. Asta înseamnă că aprinderea unei candele le luminează lor chipul.

ADVERTISEMENT

Potrivit doxologia.ro, lumina candelei este asociată și cu faptele întunecate. A patra explicație este dată de faptul că lumina este asociată cu jertfa pe care o aducem în fața lui Dumnezeu.

Cei din întuneric urăsc lumina, iar prin simpla aprindere a candelei nu facem decât să ținem gândurile negre departe. Îl al șaselea rând, aprinderea candelei semnifică faptul că viața noastră trebuie închinată lui Dumnezeu.

Ultima și poate cea mai importantă explicație a aprinderii candelei este dată de trăirea fiecărei persoane atunci când face acest gest. Se spune că cei care nu regretă păcatele și nu se căiesc pentru ele nu pot să aprindă o candelă fără harul lui Dumnezeu.

ADVERTISEMENT