Life

Ce trebuie să spui, de fapt, când aprinzi o candelă în casă. Sunt doar câteva cuvinte care te feresc de rele. E bine să faci lucrul acesta până la Paște

Ce semnificație aparte are aprinderea unei candele în casă. Cuvintele pe care trebuie să le rostească orice creștin înainte de a face acest gest.
16.03.2024 | 18:30
Ce trebuie sa spui de fapt cand aprinzi o candela in casa Sunt doar cateva cuvinte care te feresc de rele E bine sa faci lucrul acesta pana la Paste
Ce semnificație are candela aprinsă în casă. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Pentru creștini ortodocși, urmează una dintre cele mai importante perioade. Săptămânile de dinaintea Paștelui sunt dedicate Postului, dar și conexiunilor cu Dumnezeu prin diverse rugăciuni. În această perioadă, mulți credincioși aprind candele în casă, însă puțini sunt cei care cunosc ritualul complet.

Ce semnificație are aprinderea unei candele

Perioada de dinaintea Paștelui este cunoscută ca fiind una de smerenie și de rugăciune. În aceste săptămâni, credincioșii din întreaga țară se roagă și țin post, tocmai pentru a deveni versiuni mai bune și pentru a restabili conexiunea cu Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

Potrivit orânduirilor Bisericii Ortodoxe, în aceste săptămâni este bine ca, în fiecare casă, să ardă lumina unei candele. Se spune că acesta este simbolul ofrandei aduse lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările și minunile făcute de El.

Aprinderea unei candele este un simbol plin de însemnătate. Aceasta nu reprezintă doar jertfa, ci și lumina dragostei și a adevărului. Potrivit doxologia.ro, lumina candelei este cea care veghează asupra noastră din chipul lui Iisus Hristos și al sfinților Săi.

ADVERTISEMENT

Lumina candelei mai poate semnifica și factorului călăuzitor spre alegerile bune. Aceasta amintește tuturor creștinilor să se îngrijească de sufletul și de inima lor, căci doar așa îi pot arăta iubirea lui Iisus Hristos.

Creștinii care obișnuiesc să meargă la slujbe, știu foarte bine că Iisus Hristos a spus: ”Eu sunt lumina lumii.” Tocmai de aceea, este foarte important ca aprinderea candelei să fie un ritual spiritual și nu un gest lipsit de însemnătate.

ADVERTISEMENT

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești atunci când aprinzi o candelă

Prea Sfântă şi Înaltă Treime, primeşte dragostea mea înaintea Ta şi arde în focul Dumnezeirii Tale fărădelegile mele şi şterge mulţimea răutăţilor mele şi dă-le îngropării şi uitării Tale, Doamne. Amin

Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, fă bine primită lumina darului meu şi o du înaintea Fiului şi Dumnezeulului nostru pentru iertarea păcatelor noastre! Amin.

ADVERTISEMENT

Preotul Nicolae Tănase, în cartea ”Să nu-L răstingnim iarăși pe Hristos” a vorbit despre imporanța aprinderii unei candele sau a unei lumănări. Chiar dacă înainte acestea erau folosite pentru iluminat, acum, simbolistica lor este cu totul și cu totul alta.

Atunci când creștinii aprind o candelă, trebuie să se gândească că aduc jertfă lui Dumnezeu. Însă, pentru ca aceasta să aibă efect, trebuie înțeles foarte bine sensul și scopul jertfei. Dacă nu, fumul ei se va răspândi și nu va ajunge la ceruri.

ADVERTISEMENT
Tags: