Life

Cum se face, de fapt, baițul pentru carnea de miel. Rețete secrete pentru Paște direct de la gospodinele de la țară

Cum să prepari baițul pentru carnea de miel. Cele mai gustoase rețete secrete ale gospodinelor de la țară, ideale pentru masa de Paști.
26.03.2023 | 10:30
Cum se face de fapt baitul pentru carnea de miel Retete secrete pentru Paste direct de la gospodinele de la tara
Cum să faci cel mai bun baiț de miel. Sursa foto: Paradis Verde
ADVERTISEMENT

Carnea de miel este nelipsită de pe masa românilor de Paști. Gospodinele au întotdeauna grijă să o pregătească încât gustul să fie unic. Cele din mediul rural cunosc rețete secrete, răspândite din moși-strămoși. Iată cum să faci cel mai bun baiț pentru carnea de miel.

Rețete de Paști ale gospodinelor de la țară. Baiț pentru carnea de miel

Carnea de miel, deși este favorizată de către mulți români, o parte o evită din cauza mirosului neplăcut. Însă, noi am identificat o serie de rețete ale gospodinelor de la țară, care nu doar că vor oferi un gust aparte, ci și o aromă extrem de plăcută.

ADVERTISEMENT

Baiț pentru carnea de miel cu oțet. Pentru această rețetă, ai nevoie mai întâi de toate de o oală mare, suficientă încât să-ți încapă cantitatea de carne pe care o vrei gătită. Ulterior, trebuie să-ți alegi cu grijă ingredientele: 900 de ml de apă rece, 100-150 ml oțet de vin, o sticlă de 750 ml vin alb demisec, boabe de piper, ienibahar, 3-4 frunze de dafin, 3-4 căței de usturoi, câteva felii de ceapă albă, zeamă de lămâie, sare după gust și boabe de coriandru ușor zdrobite.

Toate ingredientele se pun în oala mare, după care se lasă carnea în acest amestec, de seara, până a doua zi când se scoate, se șterge cu un prosop de bucătărie și apoi se bagă la cuptor. Va fi un adevărat deliciu, încât cei dragi vor mai dori o porție.

ADVERTISEMENT

Baiț de carne de miel la proțap. Un meniu care te va face să te lingi pe degete. Pentru început, carnea se taie și se scot măruntaiele. Ulterior, mielul se pune la baiț întreg pentru un interval de 24 de ore, într-un loc răcoros. Acesta trebuie să conțină: ceapă tăiată sferturi, foi de dafin, piper, căței de usturoi, boia iute de ardei și cimbru.

După cele 24 de ore, la fel introduci mielul în cuptor. Totuși, o friptură nu merge simplă, așa că o poți asezona cu salată de boeuf, murături sau vin roșu. Acestea vor oferi nu doar un decor plăcut, ci și o friptură de miel mai savuroasă decât de obicei.

ADVERTISEMENT

Baiț de carne de miel cu mentă. O bunătate cum nu ai mai întâlnit. Ca să îți iasă ca la carte, ingredientele sunt următoarele: mentă, carne de miel, vin alb sec, ulei de măsline, usturoi, ceapă (ar fi bună verde-n.r), cimbru, busuioc, foi de dafin, piper, boia dulce și sare.

Ca să prepari baițul de carne de miel cu mentă, primul pas presupune să toci usturoiul în bucăți de aproximativ o,5 cm, taie mărunt menta și busuiocul, toate ingredientele le adaugi în vin, iar sare și piperul se presară în funcție de preferințe.

ADVERTISEMENT

Baițul trebuie să fie suficient cât să încapă carnea pentru îmbăiat. Ulterior, deasupra se așază o folie de aluminiu sau de plastic și se strânge cu ajutorul unui capac, în așa fel încât aromele să se fixeze bine în carne și să dispară mirosul neplăcut, informează paradisverde.ro

Cum să cumpărăm cel mai bun miel pentru masa de Paști

Dacă nu aveți timp să țineți carnea de miel în baiț peste noapte, ideale ar fi măcar 2-3 ore. Maeștrii în arta culinară au constatat că cel mai potrivit în această perioadă este să alegem un miel de 15 sau 20 de kilograme. Totodată, dacă ne dorim să fie bio, ar fi bine să-l cumpărăm direct de la fermieri.

ADVERTISEMENT