Life

De ce unii bărbați chelesc și alții nu. Motivul principal pentru pierderea părului

Care este explicația faptului că anumiți bărbați chelesc și alții nu. Există mai multe motive care duc la pierderea părului.
30.11.2023 | 11:39
De ce unii barbati chelesc si altii nu Motivul principal pentru pierderea parului
De ce anumiți bărbați chelesc. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Aproape jumătate din bărbații din întreaga lume se luptă cu alopecia completă sau parțială, ceea ce înseamnă căderea patologică a părului. La unii dintre aceștia, chelia apare încă din adolescență. Iată care este cauza principală.

De ce chelesc unii bărbați

Dacă unii bărbați chelesc abia după 35 de ani, unii dintre ei se confruntă cu căderea părului de la vârsta adolescenței. În același timp, alții se pot lăuda cu un păr bogat până la batrânețe.

ADVERTISEMENT

Este important de spus că este normal ca un om să piardă între 50 și 100 de fie de păr pe zi, astfel că nu trebuiie să te impacientezi dacă ai strâns un cocoloș din perie. În locul firelor căzute, se formează un nou folicul.

Când acest lucru nu se mai întâmplă, intervine ceea ce se numește alopecie. Motivul pentru care unii bărbați chelesc este alopecia androgenică sau chelia de tip masculin. Androgenii, un grup de hormoni steroizi produși de glandele sexuale masculine, sunt cei care cauzează această afecțiune.

ADVERTISEMENT

În corpul uman, există două tipuri de enzime: 5α-reductaza și aromataza. Prima este responsabilă cu producerea androgenilor, ce duc la căderea părului, iar a doua cu cea a estrogenului- care duce la creșterea părului.

Aceste enzime se află în echilibru, dar și într-o continuă competiție, iar în cazul în care 5α-reductaza câștgiă, atunci anumiți bărbați chelesc. Androgenii, odată răspândiți, interacționează cu anumiți receptori localizați în zonele parietală și frontală a capului și intervin în remodelarea țesuturilor.

ADVERTISEMENT

În majoritatea cazurilor, afecțiunea este moștenită

Alopecia androgenetică este o afecțiune ereditară și în cele mai multe din cazuri, 75%, este moștenită pe linie maternă. În același timp, 20% se transmite pe linie maternă și doar 5% dintre bărbați sunt primii din familie care se confruntă cu această problemă.

În afară de predispoziția ereditară, mai există și alte motive pentru care unii bărbați chelesc. Și dacă în cazul alopeciei androgine nu se poate face nimic, pentru celelalte cauze există rezolvare.

ADVERTISEMENT

Astfel, stresul poate fi unul din factorii care conduc la căderea nesănătoară a părului. Din cauza stării constante de nervozitate, unii folicului de păr intră prematur în faza de repaus.

Alte cauza pentru care bărbații chelesc mai sunt: poluanții de mediu, alimentația necorespunzătoare și obiceiurile proaste, anumite medicamente, precum și tulburările hormonale, după cum notează omofon.com. 

ADVERTISEMENT