Căderea părului reprezintă o problemă cu care se confruntă multe persoane, dar poate fi evitată dacă incluzi în dietă anumite alimente. Sunt esențiale pentru o stare de sănătate cât mai bună.
Căderea păruluipoate avea diverse cauze, printre care și stresul, tulburările hormonale, utilizarea în exces a anumitor produse de styling și chiar infectarea cu coronavirus.
De multe ori, alimentația poate fi de vină pentru căderea părului. Sunt câteva alimente pe care e bine să le consumi regulat pentru a putea scăpa de această problemă.
În mare parte, firele de păr sunt formate din proteine. Astfel, printre alimentele care ar trebui să se regăsească în dietă se numără mai ales cele bogate în proteine. Este important de precizat, însă, că nu trebuie să consumăm alimente care conțin multe grăsimi, cum ar fi cotletul, costițele sau friptura de vită.
În schimb, este recomandat să consumi pește, care are numeroase beneficii pentru sănătate, nu doar pentru păr. Lista include și carne de pui, ficat de vițel, ouă, nuci sau fasole. Și lactatele precum iaurtul sau brânza degresată sunt recomandate.
Produsele din soia se pot consuma, dar cu moderație. Potrivit specialiștilor, fitoestrogenii din soia pot fi dăunătoare pentru sănătate, mai ales la femei, deoarece favorizează apariția cancerului mamar, notează csid.ro.
Fructele uscate, precum stafidele, ajută la întărirea rădăcinii firului de păr, astfel că poate preveni căderea acestuia. Stafidele conțin fier, care are un rol esențial în producerea hemoglobinei, care contribuie la transportarea oxigenului prin corp. Dacă nivelul hemoglobinei este unul normal, atunci oxigenul se dispersează corespunzător în corp.
Deficitul de fier este dăunător pentru părul tău, motiv pentru care trebuie să consumi alimente ce îl conțin. Din alimentație nu trebuie să lipsească vegetalele cu frunze verde închis, precum spanacul sau urzicile, bogate în fier, dar și cerealele integrale și sucul de cireșe.
Portocalele, lămâile și căpșunile sunt și ele recomandate, deoarece vitamina C din ele ajută la îmbunătățirea absorbției de fier. Însă nu doar fierul are un rol atât de important pentru sănătatea părului.
Deficiența de zinc poate duce, de asemenea, la căderea părului. Acesta este esențial pentru reproducerea celulară sau echilibrul hormonal. Dacă zincul are un nivel scăzut în organism, atunci foliculii pilos slăbesc, lucru care duce la ruperea sau căderea firului de păr.
Din acest motiv, e bine să consumi regulat alimente bogate în zinc, precum creveți, stridii sau midii. Trebuie să consumi cu moderație astfel de alimente, deoarece excesul va duce la pierderea părului.