Life

De ce ziua de marți, 13, este cea mai ghinionistă din an. Ce superstiții păstrează oamenii

Motivele pentru care marți, 13, e cea mai păguboasă zi din an. Care sunt credințele în care crede lumea de pretutindeni.
13.12.2022 | 09:28
De ce ziua de marti 13 este cea mai ghinionista din an Ce superstitii pastreaza oamenii
Motivele pentru care marți, 13, e cea mai păguboasă zi din an. Care sunt credințele în care crede lumea. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

De ce ziua de marți, 13, este cea mai ghinionistă din an. Ce superstiții păstrează oamenii. Simbolistica nefastă aduce foarte multe mituri, majoritatea cu încărcătură negativă, foarte multe fiind păstrate și în zilele noastre.

Motivele pentru care marți, 13, e cea mai păguboasă zi din an. Care sunt credințele în care crede lumea

Ziua de marți, asociată cu numărul 13, este una care aduce „trei ceasuri rele” de la grecii antici, vikingi, templieri, până la marele Napoleon. Așadar, oamenii cred în puterea acestei zile, dar care sunt motivele lor?

ADVERTISEMENT

13 prevestește nenorociri care sunt legate de Anticrist, pomenit în capitolul al 13-lea din Biblie. Una dintre teorii spune că Adam a mușcat din fructul interzis într-o zi de marți, iar la Cina cea de Taină ar fi luat parte 13 persoane.

Mai exact, este vorba de Iisus Hristos alături de 12 apostoli. Formula este întâlnită și în mitologia scandinavă, unde 12 zei s-au adunat la o masă, iar al 13-lea, pe numele său Loke, a venit și l-a ucis pe cel mai iubit dintre ei, Balder.

ADVERTISEMENT

Totodată, grecii refuză în zilele noastre să pornească orice fel de proiect nou într-o marți 13. Americanii văd această zi ca fiind una ghinionistă, celebra misiune spațială Apollo 13 fiind la un pas să se încheie tragic.

Misiunea a început la ora 13:13 și a fost abandonată pe 13 aprilie 1970. Mai mult decât atât, 13 reprezintă în numerologie încercarea, suferința și moartea.

ADVERTISEMENT

Marți, 13, noroc într-o zi de sărbătoare

Pe de altă parte, romano-catolicii consideră că ziua de 13 este aducătoare de miracole. În fiecare an, în data de 13 iunie, este cinstit Sfântul Anton de Padova, care la romano-catolici aduce miracole și foarte multe minuni.

Se spune că în ziua în care a fost înmormântat, cei care au participat la funeralii au fost martorii unor vindecări miraculoase. A fost canonizat tot într-o zi de 13, în mai 1232, la mai puțin de la un an de la deces.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în tradiția greacă numărul 13 aduce noroc, dar din păcate dacă este asociat cu o zi de marți atunci nu mai este una de bun augur. Astrologii spun că numărul 13 este benefic celor din zodiile Pești, Scorpion, Taur, Capricorn și Vărsător.

În aceeași notă, foarte multe țări nu folosesc 13 la numerotarea străzilor sau a etajelor și se utilizează 12 bis. Cei care au numele format din 13 litere au fost de-a lungul timpului criminali în serie, cum ar fi: Jack The Ripper, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy şi Albert de Salvo.

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali a pus mâna pe telefon și-a sunat direct: „Se uită ăia...
Gigi Becali a pus mâna pe telefon și-a sunat direct: „Se uită ăia la tine ca oile în țarc la cioban” » Dezvăluiri din culise: „Omul ăsta mi-a salvat viața”
Ce mașină conduce fiica lui Gică Popescu la București, după ce la Barcelona...
Ce mașină conduce fiica lui Gică Popescu la București, după ce la Barcelona avea un buget de 1.000 de euro pe lună
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la...
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la 12 și stau până seara la 12-1”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
"Era un băiat foarte bun". Alexandru a murit chiar de ziua lui, la doar câteva ore după ce a petrecut cu prietenii. Nimeni nu ştie cum a ajuns să se înece în Bega
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă,...
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă, deși i-a plăcut rezultatul. „I-am dat banii și ea a început să-i numere“ VIDEO
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt...
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt pe bărbații care l-au omagiat pe opozant
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția...
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția despre sfârșitul lumii
Biden, discurs dezlănțuit. Acuzații fără precedent
Biden, discurs dezlănțuit. Acuzații fără precedent
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Oana Matache și Radu Siffredi, anunţ după doar un an de relație
Băsescu, despre comasarea alegerilor: Se rupe sufletul în mine să-i văd pe Boc,...
Băsescu, despre comasarea alegerilor: Se rupe sufletul în mine să-i văd pe Boc, Falcă și Blaga comasați cu PSD
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de...
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de o mulțime de femei