News

De luna aceasta, angajatorii vor cheltui mai mulți bani. Categoria de angajați pentru care crește remunerația orară

Costurile forței de muncă au crescut pentru angajatorii care angajează zilieri. Renumerația orară pentru aceștia a crescut
08.10.2023 | 16:23
De luna aceasta angajatorii vor cheltui mai multi bani Categoria de angajati pentru care creste remuneratia orara
Remuneraţia orară pentru zilieri a crescut de la 18,145 lei pe oră la 19,960 lei pe oră / Foto: colaj, Inquam Photo
ADVERTISEMENT

Angajatorii români vor trebui să cheltuie mai mulți bani atunci când este vorba de angajați care desfășoară activităţi cu caracter ocazional: zilierii.

Vești rele pentru angajatori

Costurile forței de muncă au crescut pentru angajatorii care angajează zilieri. De luna aceasta, salariul minim brut la nivel national a crescut a 3.300 de lei. Raportat la legea privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, angajatorii vor trebui să plătească mai mult.

ADVERTISEMENT

Este vorba de Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. „Legea a intra în vigoare la 15 aprilie 2011 și reglementează remuneraţia brută primită de cei care exercită activităţi cu caracter ocazional care trebuie să fie cel puţin egală cu valoarea pe oră a salariului minim brut pe ţară”, potrivit Antena 3CNN.

Renumerația orară pentru zilieri a crescut

Potrivit sursei citate, „conform HG 900 din 28 septembrie 2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial nr. 877 din 28 septembrie 2023.  Astfel, remuneraţia orară pentru zilieri a crescut de la 18,145 lei pe oră la 19,960 lei pe oră. Costul orar al zilierilor este unul brut, ulterior se reţine impozit în cotă de 10% şi contribuţii la pensie în cotă de 25%”.

ADVERTISEMENT

Potrivit Legii 52 din 15 aprilie 2011, zilier este „ persoana fizică, cetăţean român sau străin, ce are capacitate de muncă şi care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar sau un împuternicit al acestuia, contra unei remuneraţii”.

Activitățile cu caracter ocazional reprezintă  „activităţile care se desfăşoară în mod întâmplător, sporadic sau accidental, care nu au caracter permanent”. Potrivit legii, beneficiarii muncii zilierilor trebuie să întocmească un registru pentru a ţine evidenţa zilnică a zilierilor.

ADVERTISEMENT

„Pot desfăşura activităţi necalificate cu caracter ocazional şi cetăţenii altor state sau apatrizii care au domiciliul sau, după caz, reşedinţa în România, în condiţiile legislaţiei române”, precizează legea.

„Raportul de muncă dintre zilier şi beneficiar se stabileşte în condiţiile prevăzute la art. 2, prin acordul de voinţă al părţilor, fără încheierea, în formă scrisă, a unui contract individual de muncă.

ADVERTISEMENT

Munca desfășurată de zilierii minori

„O persoană poate desfăşura activităţi ca zilier numai dacă a împlinit vârsta de cel puţin 16 ani. Minorii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani pot desfăşura activitate ca zilieri numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali.

Lucrătorii minori, respectiv minorii în vârstă de cel puţin 15 ani şi de cel mult 18 ani desfăşoară, ca zilieri, numai activităţi potrivite cu dezvoltarea lor fizică şi cu aptitudinile de care dau dovadă, dacă astfel nu le sunt încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală şi socială, dreptul la educaţie, şi nu le este periclitată starea de sănătate”.

„Durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată în temeiul prevederilor prezentei legi este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă.

Durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore. Zilierul minor care are capacitatea de muncă va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână.

Zilierul minor nu va efectua activitate în timpul nopţii. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin 8 ore de muncă”.

ADVERTISEMENT
Imagini de neînțeles în București. Gardă de onoare, antemergătoare BMW și circulație blocată....
Imagini de neînțeles în București. Gardă de onoare, antemergătoare BMW și circulație blocată. Pe cine escortau
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele...
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele exacte
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana...
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana Budeanu: „Arată ca puii de Crevedia”. COSR a primit bani de la Dedeman pentru o vestimentație comparată cu hainele de lucru ale muncitorilor nepalezi
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină...
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii. Vreme severă până la noapte
Ce a putut declara Valentina Pelinel despre Mihaela Borcea, după ce s-a spus...
Ce a putut declara Valentina Pelinel despre Mihaela Borcea, după ce s-a spus că a scos-o din afacerile familiei!
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
AVERTISMENTUL lui VLADIMIR PUTIN: Membrii NATO din Europa se joacă cu focul!
AVERTISMENTUL lui VLADIMIR PUTIN: Membrii NATO din Europa se joacă cu focul!
Câți bani primesc în plus de la 1 septembrie românii cu pensii mici
Câți bani primesc în plus de la 1 septembrie românii cu pensii mici
Acuzații la adresa PRO TV. Fanii sunt revoltați din cauza deciziei
Acuzații la adresa PRO TV. Fanii sunt revoltați din cauza deciziei
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă...
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă de la Jilava, unde el și soția lui l-au conceput pe Aris.
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a...
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a fost stabilită. Detalii cu puternic impact emoțional
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”