News

Ei sunt românii care vor benefica de pensii mai mari cu 20%. De când se întâmplă minunea

Vești extraordinare pentru aproape două milioane de români care vor avea pensiile majorate cu 20% începând de la 1 ianuarie a anului viitor.
28.09.2023 | 08:29
Ei sunt romanii care vor benefica de pensii mai mari cu 20 De cand se intampla minunea
Ei sunt românii care vor benefica de pensii mai mari cu 20%. Foto: Wall Street
ADVERTISEMENT

Ministrul de finanțe Marcel Boloș a vorbit deja despre schimbările radicale din sistemul de pensii, astfel că până în luna noiembrie toate veniturile pensionarilor ar trebui să fie deja recalculate, iar aproximativ 1.5 milioane de români vor primi mai mulți bani. Majorările ar putea ajunge chiar și la 20%, iar banii vor fi suportați de taxele și impozitele plătite de mediul privat.

Ei sunt românii care vor benefica de pensii mai mari cu 20%

Guvernul Ciolacu negociază acum mai multe variante pentru noua lege a pensiilor, dar se pare că va fi luată în calcul prima metodă de calcul, cea care are în vedere atât contribuția la asigurările sociale, cât și vechimea în muncă, conform RTV. Așadar, schimbări majore care vor afecta milioane de români.

ADVERTISEMENT

”Formula de calcul are două elemente componente. Ca prim element de calcul, valoarea de referinţă a punctului de pensie. Era ca element de analiza 71 de lei. Şi cel de al doilea element era numărul de puncte. Se calculează ca un raport simplu între salariul de incadrare lunar al omului raportat la salariul mediu brut pe economie. Modalitatea de calcul din sistemul public de pensie se apropie foarte mult de nivelul de contributivitate”, a explicat Marcel Boloș.

Cel mai mult vor avea de câștigat bărbații care s-au pensionat înainte de 2015, cu un stagiu de cotizare de 35 de ani, dar și femeile cu un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani. Asta, pentru că un bărbat aflat într-o astfel de situație și-ar putea vedea pensia majorată de la 2.550 de lei cu 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Între timp, pentru o femeie cu o pensie de 2.800 de lei și un stagiu de cotizare de 32 de ani majorarea ar fi de 800 de lei, în timp ce noua legea va rezolva diferențele între pensiile bărbaților și femeilor, după ce va fi aplicat un mecanism de corecție clar, care să vină în ajutorul celor 5 milioane de pensionari din România.

”Am înfiinţat ieri un task force prin ordin de ministru care monitorizează tot ce ţine de partea de PNRR, ne dorim ca legea pensiilor să fie finalizată cât mai curând. În momentul acesta avem 3 variante, avem o discuţie, pe de o parte între noi şi Banca Mondială, pe de altă parte între noi şi Comisia Europeană încercând să îndeplinim exigenţele Comisiei, dar punând, în primul rând dorinţele românilor.

ADVERTISEMENT

Ne dorim să aducem echitate între pensiile pe care românii le caştigă, ne dorim ca românii să ştie încă de acum care sunt regulile şi ce pensii vor lua şi să aducem bunăstare, în special în buzunarul românilor care au pensii mai mici. În acest moment pot să vă spun clar că nicio pensie nu va scădea”, a declarat și deputatul român Simona Bucura Oprescu.

Între timp, liderul PSD Marcel Ciolacu transmitea că aceste inechități nu vor mai exista pentru că nu e vina oamenilor care au muncit pe vremea lui Ceaușescu că nu existau contribuții. Așadar, toți pensionarii din România ar trebui să se bucure de majorări consistente în viitor, mai ales că România va atinge noi culmi ale prosperității după reformele implementate de către Guvern.

ADVERTISEMENT

”Sunt oameni care au muncit 30 de ani, dar au pensia de 1.500 de lei. Deci ei au anii de muncă închiși, nu exista contribuție pe timpul lui Ceaușescu. Să-l scot din mormânt să-l cert? Nu pot. Așa era sistemul comunist. Trebuie să venim cu un sistem astfel încât oamenii aceștia…nu mai sunt foarte mulți, dar sunt niște inechități”, a explicat premierul României.

ADVERTISEMENT