News

De unde provine coronavirusul? Raportul oficial OMS – China face lumină asupra sursei pandemiei

29.03.2021 | 12:26
De unde provine coronavirusul Raportul oficial OMS  China face lumina asupra sursei pandemiei
ADVERTISEMENT

Un raport comun OMS-China cu privire la originile COVID susține că transmiterea virusului de la lilieci la oameni trecând printr-un alt animal este scenariul cel mai probabil, potrivit copiei variantei finale a raportului obținută de The Associated Press (AP). Scăparea virusului dintr-un laborator este considerată o ipoteză „extrem de puțin probabilă”, conform raportului.

Publicarea raportului a fost întârziată în mod repetat, iar acest fapt a ridicat numeroase  semne de întrebare. Nu de puţine ori, a fost vehiculată ideea că partea chineză a tras de timp pentru a încerca să distrugă dovezile care o puteau învinovăţi pentru pandemie.

ADVERTISEMENT

Mai multe voci publice au exprimat opinii contrare concluziilor din raport. Una dintre ele este cea a lui David Asher, expert al Departamentului de Stat SUA, care spune că scăparea virusului din laborator este singura explicație logică a sursei COVID.

Varianta oficială OMS-China: De la lilieci la oameni via un alt animal

Constatările din raportul OMS-China au fost în mare măsură așteptate, dar au lăsat şi multe întrebări fără răspuns. Echipa a propus cercetări suplimentare în fiecare domeniu, cu excepția ipotezei provenienței virusului dintr-un laborator.

ADVERTISEMENT

AP a primit luni ceea ce părea a fi o versiune aproape finală a raportului de la un diplomat din Geneva dintr-o țară membră a OMS. Nu era clar dacă raportul ar mai putea fi modificat înainte de lansare.

Diplomatul nu a vrut să fie identificat, deoarece nu a fost autorizat să-l dea mai departe înainte de publicare.

ADVERTISEMENT

Ce cuprinde raportul

Cercetătorii au enumerat patru scenarii în ordinea probabilității. Au ajuns la concluzia că transmiterea printr-un al doilea animal este foarte probabilă.

Ei au evaluat răspândirea directă de la lilieci la oameni ca fiind probabilă și au spus că răspândirea prin produsele alimentare cu „lanț de frig” este posibilă, dar nu probabilă.

ADVERTISEMENT

Cea mai apropiată rudă a virusului care provoacă COVID-19 a fost găsită la lilieci, despre care se știe că sunt purtători de coronavirusuri.

Cu toate acestea, raportul spune că „distanța evolutivă dintre aceste virusuri prezente la lilieci și SARS-CoV-2 este estimată la câteva decenii, sugerând o verigă lipsă”.

Raportul menționează că s-au găsit viruși foarte asemănători în pangolini, dar a precizat, de asemenea, că nurcile și pisicile sunt susceptibile la virusul COVID, ceea ce sugerează că ar putea fi purtători.

Raportul se bazează în mare parte pe o vizită a unei echipe OMS de experți internaționali la Wuhan, orașul chinez în care COVID-19 a fost detectat pentru prima dată, de la mijlocul lunii ianuarie până la mijlocul lunii februarie.

Peter Ben Embarek, expertul OMS care a condus misiunea Wuhan, a declarat vineri că raportul a fost finalizat și că este verificat și tradus.

“Mă aștept ca în următoarele zile, întregul proces să fie finalizat și îl vom putea publica”, a spus el, citat de Daily Mail.

Proiectul de raport este neconcludent în ceea ce privește ipoteza dacă focarul a început pe o piață de fructe de mare din Wuhan care a avut unul dintre primele grupuri de cazuri în decembrie 2019.

Descoperirea altor cazuri înainte de focarul din piața Huanan sugerează că ar fi putut începe în altă parte. Dar raportul menționează că ar fi putut exista cazuri mai ușoare care nu au fost detectate și ar putea fi o legătură între piață și cazurile anterioare.

„Prin urmare, nu se poate trage nicio concluzie fermă cu privire la rolul pieței Huanan în originea focarului sau modul în care infecția a fost introdusă pe piață”, se arată în raport.

Pe măsură ce pandemia s-a răspândit la nivel global, China a găsit probe de virus pe ambalajele cu alimente congelate care intră în țară și, în unele cazuri, au generat focare localizate.

Raportul spune că lanțul de frig, așa cum se știe, poate fi un factor de răspândire a virusului pe distanțe lungi, dar era sceptic că ar fi putut declanșa epidemia. Raportul spune că riscul este mai mic decât prin infecția respiratorie de la om la om și majoritatea experților sunt de acord.

„Deși există unele dovezi pentru o posibilă reintroducere a SARS-CoV-2 prin manipularea produselor congelate contaminate importate în China de la valul pandemic inițial, acest lucru ar fi fost surpinzător în 2019, moment în care virusul nu circula pe scară largă”, se spune în studiu.

Expert american: Scăparea virusului dintr-un laborator, singura explicație logică pentru COVID

Expertul Departamentului de Stat SUA, David Asher, spune în schimb că evadarea virusului din laborator este singura explicație logică a sursei COVID.

Un grup de cercetători din laboratoarele secrete chineze din Wuhan s-au îmbolnăvit cu simptome „de tip COVID” cu cel puțin șase săptămâni înainte ca guvernul de la Beijing să recunoască izbucnirea apariția unui focar cauzat de un nou virus în orașul lor, susține Asher.

David Asher, care a condus anchetele Departamentului de Stat cu privire la originile COVID-19, a declarat că se crede că trei oameni de știință s-au îmbolnăvit de misterioasa afecțiune respiratorie în a doua săptămână a lunii noiembrie 2019.

“Există suspiciuni – din motive întemeiate – cu privire la un grup inițial legat de Institutul de Virologie Wuhan în noiembrie și că oamenii au început să fie spitalizați”, a spus el, citat de Daily Mail. „Greu de concluzionat că a fost COVID, dar pare foarte probabil”.

Potrivit informațiilor „credibile” provenite de la surse guvernamentale, soția unui cercetător a murit mai târziu în acea lună, a adăugat Asher.

Acesta este un semn clar al transmiterii umane – cu toate acestea, Beijingul nu a confirmat acest fapt crucial Organizației Mondiale a Sănătății până la jumătatea lunii ianuarie a anului trecut, moment în care coronavirusul s-a răspândit în China și apoi a început să se infiltreze pe planetă.

„Până în decembrie, dacă nu mai devreme, chinezii trebuiau să știe că aveau o problemă cu un misterios coronavirus care se răspândea în Wuhan”, a spus Asher, adăugând că ar fi putut exista și focare anterioare neidentificate.

El a spus că, în calitate de experți mondiali în coronavirusuri, chinezii „trebuie să fi știut” că aceasta nu este o gripă normală.

“Dacă nu ar fi acoperit transmiterea de la om la om, multe milioane de oameni din întreaga lume nu ar fi murit”, a adăugat el.

Asher, care a fost în funcție sub președinți democrați și republicani, a condus anterior investigațiile SUA privind proliferarea biologică, chimică și nucleară în Iran, Coreea de Nord și Pakistan, precum și urmărirea finanțelor statului islamic și ale șefilor cartelului de droguri.

ADVERTISEMENT