Life

De unde provine expresia de la Ana la Caiafa? Mulți români o folosesc fără să știe

De unde provine și care este explicația expresiei de la Ana la Caiafa. Orice român a folosit-o sau auzit-o măcar o dată în viață.
02.07.2023 | 14:37
De unde provine expresia de la Ana la Caiafa Multi romani o folosesc fara sa stie
Ce înseamnă expresia de la Ana la Caiafa. Sursa foto: montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tu știi ce înseamnă sintagma de la Ana la Caiafa. Expresia este folosită adesea de români, însă puțini sunt cei care îi cunosc originea. Este auzită mai ales în contextul în care se vorbește despre instituțiile publice.

Ce înseamnă expresia de la Ana la Caiafa

Expresia a fi purtat de la Ana la Caiafa este utilizată ca formă de refuz mascată prin amânări fără rost, ca în final rezultatul să fie unul nefavorabil. Sintagma este folosită cel mai des cu înțelesul de de a fi dus cu vorba sau de a fi purtat pe drumuri degeaba.

ADVERTISEMENT

De multe ori, românii spun că au fost purtați de la Ana la Caiafa atunci când vine vorba de instituțiile publice cu care au de-a face. Originea expresiei este însă, mai puțin cunoscută, ea având, de fapt, însemnătate biblică.

Expresia se regăsește în Noul Testament. Mai exact, în Scriptură este povestit cum Iisus, în momentul în care trebuia să fie judecat, a fost trimis de Ana, preotul iudeu care nu era convins că vrea să facă acest lucru, la Caiafa.

ADVERTISEMENT

Acest era tot preot judecător și ginerele lui Ana, dar și un mare prigonitor al apostolilor. Însă, după ce a fost plimbat de la unul la altul, s-a ajuns ca procesul lui Iisus să fie purtat în casa comună pe care cei doi o aveau aveau.

La sud de zidul Ierusalimului s-au adunat pentru judecată învățătorii Legii şi bătrâni. Încă de la început, s-a văzut că interogatoriul făcut de Ana nu a fost unul oficial și că nu își dorea cu adevărat să fie implicat în proces. În plus, legal nu era obligat să o facă.

ADVERTISEMENT

Ce spun specialiștii despre sensul expresiei

Judecarea lui Iisus a avut loc în timpul nopții, deși regulile ebraice cereau ca procesul acuzaților care puteau fi pedepsiți cu moartea să aibă loc în timpul zilei, în public. Ceea ce înseamnă încă o încălcarea a legilor din acel timp.

Scriitorul Radu Paraschivescu a oferit o explicație mai amplă a expresiei folosite de toți românii. „Trădat de Iuda, Iisus este adus în faţa lui Ana. Nu ia nicio hotărâre cu privire la soarta lui, preferând să-l trimită în faţa lui Caiafa.

ADVERTISEMENT

Cum însă nici acesta nu poate hotărî soarta lui Iisus, el alege, de comun acord cu Ana, să-l trimită pe Iisus în faţa lui Pilat din Pont, procurorul Iudeii, urmând să-i revină lui sarcina de-a decide dacă Iisus va fi sau nu crucificat.

În ce priveşte expresia a fi plimbat de la Ana la Caiafa sau a fi trimis, ea înseamnă a tergiversa cu bună ştiinţă rezolvarea unei probleme importante, a purta pe cineva de colo până colo sau a pune pe cineva pe drumuri.

Mai trebuie spus că, la fel ca Iuda, şi Caiafa a ajuns să fie folosit şi ca substantiv comun. Dacă o iudă înseamnă un om gata să trădeze, o caiafă înseamnă un om făţarnic sau ipocrit”, a explicat Radu Paraschivescu, conform desprelume.ro. 

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink