Life

De unde și-au luat numele rușii, de fapt. Care e adevărata semnificație a denumirii

Ce înseamnă, din punct de vedere etimologic, termenul ”rus”. Multă lume îl pronunță, dar puțini sunt cei care îi știu semnificația.
11.03.2024 | 23:01
De unde siau luat numele rusii de fapt Care e adevarata semnificatie a denumirii
Cine a dat dat denumirea poporului rus. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Rușii sunt unul dintre cele mai controversate popoare. În ultimii ani, din caua contextului beligerant cu Ucraina, lumea și-a îndreptat atenția mai mult ca niciodată asupra lor. Deși mulți le pronunță numele, puțini sunt cei care știu originea lui.

De unde provine termenul ”rus”

Rusia este una dintre cele mai mari și mai populare țări de pe Glob. Cunoscută datorită istoriei și zăcămintele sale, Rusia a fost în atenția tuturor ani de zile. Despre rușii s-a vorbit secole la rând și încă se vorbește, dar puțini sunt cei care știu de unde provine numele lor.

ADVERTISEMENT

Din punct de vedere etimologic, cuvântul ”rus” este de origine scandinavă. Potrivit specialiștilor, acest termen ar fi descris, la un moment dat, vikingii suedezi care se ocupau cu negoțul la vremea aceea.

Teoria potrivit căreia rușii ar fi, de fapt, vikingi a stârnit multe controverse. În perioada comunistă, intelectualii vremii au emis mai multe teorii care să contrazică ipoteze inițială. Aproape că nimeni nu și-a dorit să fie asociat cu vikingii care se ocupau cu comerțul, ci toți tindeau să creadă că au origini slave.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai populare teorii de la acea vreme spunea că rușii sunt urmașii triburilor de slavi de la Răsărit. Istoria spune că aceste triburi avea așezările în zona Pinsk, iar cu timpul, au avansat până în zona Rusiei actuale.

O doua teorie susținută de argumente puternice subliniază faptul că rușii ar fi la origine vikingi care s-au remarcat datorită comerțului și a curajului cu care intrau în război. În istorie se vorbește despre teroarea pe care vikingii au semănat-o de-a lungul Europei.

ADVERTISEMENT

Vikingii au jucat un rol important în definirea rușilor din prezent

Vikingii erau recunoscuți pentru setea pe care o aveau față de teritoriile noi. Aceștia luptau cu toate armele din dotare pentru a intra în posesia noilor tărâmuri care să le deschidă orizonturile.

Vikingii au rămas în istorie nu doar datorită talentului de războinici pe care îl aveau. Aceștia erau recunoscuți ca fiind negustori foarte pricepuți, iar căutarea lor pentru blănuri și obiecte prețioase a fost mereu una neîncetată.

ADVERTISEMENT

Vikingii au realizat la timp potențialul zonei estetice, așa că au început să își facă avanposturi pe teritoriul Rusiei. Odată cu trecerea timpului, puterea lor și-a spus cuvântul. Astfel, au ajuns să cucerească teritorii importante și să își ridice propriile state, mai ales în zonele Novgorod și Kiev.

Pentru că au fost atât de motivați în a-și ridica state, în istorie se spune că vikingii au fost printre primii care au înțeles și au răspândit conceptul de statalitate. Tot vikingii au fost și cei care le-au dat numele de ”rus” slavilor răsăriteni. Inițial, termenul de ”rus” însemna ”suedez”.

ADVERTISEMENT
Tags: