News

Traian Basescu spune când Rusia va restitui României tezaurul BNR. „Este depozitat acolo, în hrubele Kremlinului”

Traian Băsescu, despre când va restitui Rusia României tezaurul BNR pe care-l ține de peste 100 de ani. „Ştiu unde este, cum e depozitat, n-a fost valorificat în vreun fel”
05.03.2024 | 19:40
Traian Basescu spune cand Rusia va restitui Romaniei tezaurul BNR Este depozitat acolo in hrubele Kremlinului
Potrivit lui Băsescu, tezaurul BNR aflat în mâna rușilor va fi restituit, „la un moment dat, nu foarte îndepărtat” / Foto: Inquam Photos, Sabin Cîrstoveanu
ADVERTISEMENT

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat că tezaurul Băncii Naționale a României, deținut de Rusia de peste 100 de ani, va fi restituit țării noastre în momentul în care „va apărea democrația” la Moscova.

O datorie mai veche de un secol

Traian Băsescu a făcut o serie de declarații legate de tezaurul BNR deținut de Rusia, la sediul Parlamentului European din Bruxelles, în cadrul unei expoziții intitulată „Tezaurul Băncii Naţionale a Românei, trimis la Moscova şi niciodată returnat – o datorie mai veche de un secol”, organizată cu sprijinul eurodeputatului Eugen Tomac (PPE).

ADVERTISEMENT

„Aş vrea să spun un lucru, pentru că adesea vorbim despre tezaur fără a realiza foarte bine despre ce instituţii vorbim. La vremea aceea, Banca Naţională era o instituţie privată, nu era instituţie a statului român, dar era deţinătoare a rezervei de aur şi rezervei de monedă a României. Nu vă ascund că problema tezaurului a fost un subiect abordat în discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele Putin la Moscova, ca de altfel şi problema transnistreană”, a declarat Băsescu.

„Este depozitat în hrubele Kremlinului”

„Pentru dânsul, cele două probleme nu există şi v-aş putea spune că modul cum le expediază este ridicol pentru domnia-sa. De exemplu, la rugămintea mea de a da atenţie returnării tezaurului României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, răspunsul preşedintelui Putin a fost ‘Noi nu găsim aşa ceva. Nu se găseşte’, ceea ce nu e adevărat.

ADVERTISEMENT

Ştiu precis unde este, cum e depozitat şi nici n-a fost valorificat în vreun fel. Este acolo, depozitat în hrubele Kremlinului, îmi permit să spun, şi deocamdată nu vor să-l returneze”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, scrie Agerpres.

Potrivit lui Băsescu, tezaurul BNR aflat în mâna rușilor va fi restituit, „la un moment dat, nu foarte îndepărtat”, adică „la momentul în care în Rusia ava apărea democrația”. Adică când va dispărea regimul lui Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

„Un regim ca al lui Vladimir Putin nu poate să ţină la nesfârşit. Rusia are deja 20 de ani de dictatură şi 20 de ani de ameninţare la adresa vecinilor.

Toată politica lui Putin a fost o ameninţare către vecini. Deci, după părerea mea, nu va mai dura mult regimul lui Putin, chiar dacă va fi reales en fanfare peste câteva luni”, a spus Băsescu.

ADVERTISEMENT