Life

De unde vine numele Munților Bucegi. Mulți români vizitează zona, puțini îi cunosc istoria

Puține persoane cunosc istoria impresionantă a Munților Bucegi, deși îi vizitează foarte des. De unde provine, de fapt, denumirea lor?
29.11.2023 | 15:40
De unde vine numele Muntilor Bucegi Multi romani viziteaza zona putini ii cunosc istoria
Munții Bucegi conțin unul dintre cele mai înalte vârfuri din România, ”Omu”. Sursa foto: Romania Travel Guide
ADVERTISEMENT

Munții Bucegi sunt printre cele mai fascinante locuri din România, iar o vizită aici este de neratat. Te vei conecta cu natura, vei respira aer curat și cu greu te vei mai putea despărți de peisajele desprinse din povești. Munții Bucegi sunt adesea explorați de turiști, dar puțini cunosc istoria lor.

De unde provine, de fapt, denumirea Munților Bucegi. O istorie puțin știută

De-a lungul porțiunii superioare a Văii Prahovei, în estul Carpaților Meridionali, se întind Munții Bucegi. Un lanț muntos care se poate vedea din orașele Bușteni, Poiana Țapului, Azuga, Predeal și Sinaia. Turiștii sunt zilnic în aceste zone, dar puțini știu de unde provine denumirea Munților Bucegi.

ADVERTISEMENT

Numele de ”Bucegi” are ca formă arhaică ”Buceci”. Așa apare în actul ctitoricesc al Mănăstirii Sinaia, din 1695, în care este menționat că mănăstirea a fost ridicată ”la pustie sub muntele Buceciul”. De altfel, în zilele noastre, unii bătrâni din Branul de Sus mai pronunță încă ”Buceci”.

”Bucegi”, de altfel, provine și de la tufele joase de jnepeni, care se mai numesc și buceag. Totodată, aflați că masivul Bucegi a apărut o dată cu formarea Carpaților Meridionali și a întreg lanțului carpatic, de fapt. La final de Neogen, o perioadă care începe acum 23,03 milioane de ani și se termină acum 2,588 milioane de ani, masivul s-a înălțat cu aproape 1000 de metri.

ADVERTISEMENT

Și fauna este impresionantă în Munții Bucegi. Aici găsești capra neagră, acvila de munte, cocoșul de munte, găinușa de alun, zăganul, mistrețul, iepurele, lupul, vulpea, ursul, cerbul, râsul, căpriora sau veverița. Tot în acești munți sunt și unii dintre cei mai gustoși pești, ca păstrăvul, cleanul și mreana.

Ce poți vedea în Munții Bucegi

Dacă ai în plan să iei la pas Munții Bucegi, nu ar trebui să ocolești unele dintre cele mai renumite obiective turistice, ca Sfinxul și Babele, Crucea Eroilor Neamului, Cascada Urlătoarea, Vârful Omu, Cheile Urșilor, Cascada Doamnei sau Mecetul Turces, dar și multe altele, despre care poți afla de pe directbooking.ro

ADVERTISEMENT

”Există 2 trasee de telecabine din Bușteni până la Babele si Babele – Pestera, și din Sinaia până la Cota 1400, apoi Cota 1400 – Cota 2000. În Parcul Natural Bucegi există două drumuri de acces auto care parcurg aproape întreaga suprafață, înlesnind accesul turiștilor.

Unul din partea de sud, ce începe din localitatea Moroeni și urcă până la barajul Bolboci și mai departe până la hotelul Peștera, unde se intersectează cu drumul ce urcă pe Platoul Bucegilor.

ADVERTISEMENT

Altul din partea de est, ce pleacă din Sinaia, urcă pe la Cuibul Dorului și mai departe în Șaua Dichiului și de aici fie în zona de platou, fie pe Valea Ialomiței. În rest, accesul se face pe poteci și drumuri forestiere”, potrivit sursei precizate.

ADVERTISEMENT