Life

„Marea din Munții Bucegi”, locul minunat pentru cei care vor odihnă și relaxare. E bun pentru vizitat în orice anotimp

„Marea din Munții Bucegi” este locul ideal pentru cei care au nevoie de o gură de aer proaspăt. Peisajul este mirific indiferent de anotimp.
05.10.2023 | 12:46
Marea din Muntii Bucegi locul minunat pentru cei care vor odihna si relaxare E bun pentru vizitat in orice anotimp
„Marea din Bucegi”, locul din România care merită vizitat măcar o dată în viață. Sursa foto: colaj Fanatik/ Facebook
ADVERTISEMENT

Lacul Bolboci sau „Marea din Munții Bucegi” este încă unul din locurile superbe din România. Acumularea artificială atrage sute de turiști, care își doresc să se bucure de o zi de relaxare și de aer curat.

Unde se află Lacul Bolboci

Lacul Bolboci, supranumit și „Marea din Munții Bucegi”, face parte din amenajarea hidroetnică în care sunt incluse și acumulările Scropoasa și Dobrești, precum și centralele omonime și Moroieni.

ADVERTISEMENT

Lacul este așezat în amonte de Cheile Zânoagei și se află în administrarea Apele Române Buzău-Ialomița. De altfel, reprezintă cel mai important amplasament al unui sistem ce folosește la corectarea debitelor fluviale, dar și la alimentarea cu apă și obținerea energiei electrice.

De aici, este alimentat cu apă Târgoviște, reședința de județ a Dâmboviței. Însă, în afară de utilitatea lui practică, este unul din locurile superbe din România, care oferă peisaje spectaculoase indiferent de anotimpul în care este vizitat.

ADVERTISEMENT

Amenajarea Bolboci – Scropoasa se află pe Râul Ialomița, fiind înconjurată de munți, la altitudinea de 1438 de metri, din acest motiv fiind declarat barajul situat la cea mai mare înălțime din țară.

Cum se poate ajunge la acest lac

Barajul Bolboci are 55 de metri și este construit din anrocamente, cu etanşare din beton. Aici se acumulează nu mai puțini de 18 milioane de metri cubi de apă, pentru a putea asigura alimentarea cu apă în orice condiții.

ADVERTISEMENT

Timp de 29 de ani s-a muncit la construcția barajului, fiind dat spre folosire pe 11 octombrie 1988. Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice SA s-a ocupat de proiectare.

Iar piatra din care este făcut a fost luată din cariera de pe Podul cu Florile – muntele Zănoaga, din Masivul Bucegi. În urmă cu trei ani, barajul a fost secat intenționat de autorități, iar imaginea oferită a fost una inedită, scrie adevărul.ro. 

ADVERTISEMENT

Accesul către „Marea din Bucegi” se face de pe  DN 71, care leagă Sinaia de Târgovişte. La Cabana Bolboci duce traseul Cota 1000, Şaua Dichiu, ce poate fi străbătut numai vara și are o lungime de 22 de kilometri.

Un alt drum este cel din Moroieni, pe la sanatoriu, care are 25 de kilometri și poate fi străbătut în toate anotimpurile. De asemenea, se poate ajunge la acest lac pe diferite trasee turistice, precum: Dobreşti, Scropoasa prin Cheile Zănoagei la Lacul Bolboci.

ADVERTISEMENT