Fotbal international

Decăderea lui Marius Şumudică! Drumul de la lider în Turcia la anunţul demisiei după o nouă înfrângere

04.03.2021 | 12:22
Decaderea lui Marius Sumudica Drumul de la lider in Turcia la anuntul demisiei dupa o noua infrangere
Decăderea lui Marius Şumudică! Drumul de la lider în Turcia la anunţul demisiei după o nouă înfrângere. FOTO: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aventura lui Marius Șumudică în Turcia ia o notă dramatică. Antrenorul a declarat că o va părăsi și pe Rizespor, după ce a fost dat afară de la Gaziantep la începutul lunii ianuarie.

Luna februarie a fost de coșmar pentru cei mai importanți antrenori români din străinătate. Dan Petrescu, Marius Șumudică, Răzvan Lucescu și Cosmin Olăroiu trec prin momente dificile.

ADVERTISEMENT

Controversatul antrenor a făcut valuri în Turcia după ce a dus-o pe Gaziantep pe primul loc, însă conflictul în care a intrat cu conducerea clubului i-a fost fatal și a pus capăt visului unei performanțe uriașe în Turcia. Același lucru pare că s-a întâmplat și la Rizespor, acolo unde românul nu mai are parte de susținerea jucătorilor.

Marius Șumudică, la al doilea eșec în două luni la Gaziantep și Rizespor. Mirajul Turciei se transformă într-un vis urât

Marius Șumudică era antrenorul momentului în Turcia, atunci când a adus-o pe Gaziantep din a doua jumătate a clasamentului pe primul loc din Turcia. Totul a început să se destrame după ce Șumudică a declarat că are o ofertă din țările arabe pe care nu o poate refuza, iar tehnicianul a cerut mărirea salariului pentru a continua la echipă, dar și mai multe transferuri.

ADVERTISEMENT

Seria de invincibilitate a lui Marius Șumudică în Turcia, 15 meciuri fără înfrângere, avea să fie urmată de două eșecuri care au lăsat un gust amar pentru cei din conducere. A urmat apoi cu atac fără precedent al lui „Șumi” la adresa baskanului și o replică la fel de dură a acestuia: „Contract, contract, contract după fiecare meci! Plătim 1,2 milioane de euro, dar acum el vrea 1,6 milioane de euro, 1,9 milioane de euro cu tot cu prime. El îşi asumă tot succesul. Nimeni nu este mai presus de club”, a fost răspunsul șefului lui Gaziantep.

Șumudică s-a transformat apoi din erou în persona non grata în Turcia și a început să fie atacat din toate părțile, fiind chiar victima unui atac rasist și inamicul public al orașului. Antrenorul a mărturisit atunci că trece prin cele mai grele momente din cariera sa. Inevitabilul s-a produs și Șumudică s-a despărțit de Gaziantep, chiar dacă mai avea patru luni de contract, cireșa de pe tort fiind o declarație care a stârnit furia conducerii clubului: „O voi suna pe soția mea să-mi trimită bani!”.

ADVERTISEMENT

Marius Șumudică pleacă în lacrimi de la Gaziantep și vine la Rizespor să îl cunoască pe Erdogan

Marius Șumudică nu a stat mult fără echipă și a semnat la scurt timp cu Rizespor, echipa din orașul președintelui Erdogan, pe care românul îl apreciază extrem de mult. Noul antrenor anunța clar și răspicat că va rămâne la echipă indiferent dacă va reuși sau nu să se salveze de la retrogradare: „Rămân dacă retrogradăm” s-a transformat astfel în „Nici Mourinho nu ar reuși”, așa cum de la prelungirea contractului cu Gaziantep totul s-a ruinat în scurt timp și s-a ajuns la reziliere.

Chiar dacă a reușit să îl aducă pe Damjan Djokovic de la CFR, fotbalist pe care îl dorea cu orice preț în Turcia, Șumudică nu a mai reușit la Rizespor aceleași rezultate și nu a caștigat nicio partidă. Echipa a ajuns astfel pe locul 16, cu doar 28 de puncte din 27 de partide disputate, la doar două lungimi de retrogradare.

ADVERTISEMENT

Motivul principal al demisiei lui Marius Șumudică se pare că ar fi un nou conflict intern, de această dată cu proprii jucători: „Nici Jose Mourinho nu ar reuși, dacă ar veni aici!”, declara antrenorul român, ironizându-și fotbaliștii. „Șumi” a acuzat și probleme de sănătate din cauza stresului acumulat și deja își anunță plecarea: „Suntem la capătul drumului, iar eu nu vreau să-mi pierd viața pe bancă. Cert e că există un conflict între mine și jucători. Am și probleme de sănătate din cauza stresului”, a fost urletul de disperare al antrenorului român care și-a pus în cap toată Turcia.

  • 1 an și 7 luni a stat Șumudică pe banca lui Gaziantep
  • 1 lună și 6 zile au trecut de când antrenorul semna un nou contract cu Rizespor
  • 16 e locul ocupat de Rizespor în Superliga Turciei
  • 30 iunie 2022 e data la care îi expira contractul cu turcii
  • 7 luni a stat în medie Marius Șumudică la echipele pe care le-a antrenat
ADVERTISEMENT