News

Decizia care îi scutește pe români de statul la cozi. Legea privind cazierul judiciar a primit votul final, în Camera Deputaţilor

Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care va fi introdusă posibilitatea de eliberare a cazierului judiciar inclusiv în formă electronică.
07.12.2022 | 15:09
Decizia care ii scuteste pe romani de statul la cozi Legea privind cazierul judiciar a primit votul final in Camera Deputatilor
Cazierul va putea fi ridicat online.
ADVERTISEMENT

Proiectul va reglementa Legea 290/2004 privind cazierul judiciar, în scopul simplificării acesteia. Legea prevede ca toți cetățenii să poată solicita online un cazier, dar și să-l primească în acest mod.

Cazierul judiciar va putea fi procurat online

”La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică.

ADVERTISEMENT

Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice.

În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”, este precizat în textul proiectului de lege, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

În 2018, pe 1 octombrie întregul Sistem Informatic al Cazierului Judiciar Român – RIOCRIS, fusese afectat de o avarie majoră. Afecțiunea a fost cauzată de fluctuații de tensiune care au afectat serverele, astfel că întreg sistemul a devenit nefuncțional.

În acel moment persoanele fizice din România au avut probleme ore bune în a-și obține cazierul, până când avaria a fost remediată și lucrurile au reintrat în normal.

ADVERTISEMENT

Pentru a obține un certificat de cazier judiciar, orice persoană fizică având peste 14 ani poate depune personal o cerere-tip, la orice subunitate de Poliție în care există un astfel de ghișeu, pe lângă varianta online.

Actele necesare pentru obținerea cazierului sunt cererea tip completată, precum și actul de identitate aflat în termen de valabilitate.

ADVERTISEMENT

În situația în care certificatul de cazier e solicitat pentru un minor de până la 14 ani, acesta poate fi obținut de către un tutore/părinte sau împuternicit al acestuia. În acest caz, pe lângă cererea tip completată mai e nevoie de actul de identitate al părintelui/tutorelui în copie și original, alături de certificatul de naștere al minorului în copie și original.

ADVERTISEMENT