Life

Cât costă permisul de port-armă. Toate actele necesare de care ai nevoie pentru acest demers

Cât costă permisul de port-armă și care sunt actele necesare pentru a-l obține. Iată ce pași trebuie să urmezi pentru acest demers.
17.10.2022 | 07:24
Cat costa permisul de portarma Toate actele necesare de care ai nevoie pentru acest demers
Ce trebuie să faci pentru a obține permisul port-armă. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cât costă permisul port-armă și de de documente ai nevoie pentru a-l obține? Află care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi dacă vrei să achiziționezi o armă.

Cât costă permisul de port-armă în România

Posesorul unui permis de port-armă are dreptul de a deține și, după caz, de a purta și utiliza o armă letală sau neletală supusă autorizării. În permis sunt înscrise tipul, marca, seria și calibrul, dar și muniția aferentă.

ADVERTISEMENT

Permisul nu oferă și posibilitatea de a procura o armă letală. Aceasta se poate obține numai cu o autorizație de procurare, valabilă numai pentru perioada în care îți achiziționezi arma.

Cei care vor să obțină un permis de port-armă trebuie să urmeze un curs de instruire teoretică și practică. Cursul durează cel puțin 15 zile și este structurat în 80 de ore, dintre care aproximativ 20 sunt aplicații practice.

ADVERTISEMENT

În funcție de operatorul juridic care le organizează, prețul unor astfel de cursuri variază. În general, tariful lor este cuprins între 600 și 1.500 de lei.

În afară de aceste costuri se adaugă și taxa pentru emiterea permisului de port-armă, care este de 100 de lei.

ADVERTISEMENT

Pentru a obține permisul de port-armă este necesar să parcurgi câteva etape. Prima este depunerea unei cereri de eliberare. Aceasta se adresează în scris și se depune de către solicitant la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București sau la Inspectoratul Județean de Poliție, în a cărui raza teritorială își are persoana domiciliul.

Cererea trebuie să conțină datele solicitantului, precum și felul armelor și munițiilor ce urmează a fi deținute. Aceasta se soluționează în termen de 45 de zile de la data primirii.

ADVERTISEMENT

De ce acte ai nevoie pentru a procura un permis de port-armă

Împreună cu cererea de eliberare se depun și alte documente, potrivit informațiilor oferite de site-ul Poliției Române, după cum urmează:

“a. cerere tip, model anexa nr. 1 (H.G. 130/2005);

b. actul de identitate al solicitantului, original şi copie;

c. un certificat medical eliberat de o unitate sanitară specializată, cu cel mult 6 luni înaintea depunerii cererii, din care să rezulte că nu suferă de una din afecţiunile stabilite de Ministerul Sănătăţii care fac imposibilă autorizarea pentru a deţine sau, după caz, purta şi folosi arme şi muniţii letale, şi este apt să deţină astfel de arme şi muniţii;

d. certificat de cazier judiciar;

e. aviz psihologic din care să rezulte că solicitantul este apt să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii letale, eliberat cu cel mult 12 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat în condiţiile legii;

f. certificatul de absolvire a unui curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor, organizat de o persoană juridică autorizată în acest sens, în original şi copie;

g. două fotografii color cu dimensiunea 4×5 cm;

h. dovada achitării taxelor pentru autorizare, prevăzute de legislaţia în vigoare;

i. abrogat;

j. carnetul de membru vânător, în original şi copie, vizat pe anul în curs, eliberat de o organizaţie vânătorească legal constituită, afiliată la Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România – pentru arme lungi cu destinaţia – vânătoare sau după caz, tir sportiv sau biatlon, în cazul în care persoana solicită autorizarea procurării armei în scopul portului şi folosirii acesteia;

k. carnet de antrenor de tir sau biatlon eliberat de Agenţia Naţională pentru Sport sau legitimaţie de sportiv de tir sau biatlon, vizat la zi de Federaţia Română de Tir Sportiv sau de Federaţia Română de Schi şi Biatlon, în original şi copie, pentru arme de tir, iar în cazul în care persoana solicită autorizarea procurării armei în scopul portului şi folosirii, trebuie să prezinte şi o adeverinţă din partea clubului sportiv la care este legitimat, care să ateste acordul acestuia cu privire la folosirea armelor al căror proprietar este solicitantul, în cadrul antrenamentelor sau concursurilor oficiale la care urmează să participe;

l. adeverinţă care atestă, în cazul cetăţeanului român, faptul că titularul are calitatea prevăzută la art. 14 alin.(2) lit.a) şi b) din Legea 295/2004, eliberată de instituţia competentă în acest sens, în cazul în care persoana solicită autorizarea procurării armei de apărare şi pază în scopul portului şi folosirii acesteia.”

În termen de 45 de zile de la depunerea documentelor la serviciul arme, persoana care a depus dosarul va primi o autorizație de cumpărare pentru tipul de armă menționat în cererea depusă. Astfel, în baza autorizației de cumpărare, va putea procura arma respectivă.

Autorizația de cumpărare este valabilă timp de 90 de zile. Dacă nu te încadrezi în acest termen, poți solicita prelungirea autorizației cu încă 90 de zile.

După procurarea armei în baza autorizației, ai la dispoziție maxim 3 zile lucrătoare pentru a o înscrie și pentru a ți se elibera permisul de port-armă. Va trebui să te prezinți din nou la serviciul arme cu următoarele documente:

  • Autorizația de cumpărare (completată de armurierul magazinului de unde ai cumpărat arma);
  • Copie a facturii de achiziție;
  • Arma procurată.

Permisul de port-armă are o valabilitate de 5 ani. La finalul fiecărei perioade de 5 ani, acesta trebui vizat de către Serviciul Arme. Procedura de vizare poate fi declanșată cu cel mult 6 luni înainte de termenul de expirare.

Persoanele care vor să obțină permisul de port-armă pentru armele neletale trebuie să urmeze pașii descriși anterior, în afara cerințelor specifice tipurilor de arme descrise.

Cine poate procura o armă în România

Conform legii, procurarea armelor se realizează prin cumpărare, moștenire, donație, sponsorizare, închiriere sau comodat.

Din punct de vedere legal, doar anumite categorii de persoane pot deține diferite tipuri de armă.

Persoanele fizice care au cetățenie română pot obține permisul de port-armă. Armele de vânătoare pot fi procurare de vânători și de colecționarii de arme.

Doar colecționarii de arme pot achiziționa arme de colecție letale, aflate în stare de funcționare.

Armele de apărare și de pază pot fi procurate doar de anumite categorii de persoane, după cum urmează: demnitari, magistrați, diplomați, militari și polițiști, pe perioada cât sunt în activitate.

Acestea pot fi achiziționate și după pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, în afară de situația în care aceștia și-au pierdut calitate din motive datorate lor.

De asemenea, persoanele prevăzute prin lege, care îndeplinesc o funcție ce implică exercițiul autorității publice, pe perioada în care au această calitate, cu excepția personalului de pază din cadrul societăților specializate de pază, pot procura o armă.

Și persoanele incluse în programe de protecție a martorilor, pe perioada în care au această calitate, pot achiziționa o armă.

Armele de tir pot fi achiziționate doar de către sportivii și antrenorii de tir, dar și de către vânătorii și colecționarii de arme. Este important de menționat că vânătorii pot procura doar arme de tir din categoria armelor lungi.

ADVERTISEMENT