News

Decizia luată de guvernul sârb, în urma masacrelor din ultima perioadă. Cetățenii au o lună ca să se conformeze

Autoritățile îi îndeamnă pe cetățeni să predea armele ilegale. Guvernul sârb promite că oamenii nu vor fi trași la răspundere.
08.05.2023 | 15:49
Decizia luata de guvernul sarb in urma masacrelor din ultima perioada Cetatenii au o luna ca sa se conformeze
Guvernul sârb îi îndeamnă pe cetățeni să predea armele ilegale. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Guvernul sârb își propune să reducă numărul armelor deținute ilegal în țară cu 90%, în urma tragediilor produse săptămâna trecută, soldate cu 17 morți și 21 de răniți. Ministerul de Interne a anunțat recent că toți cei care dețin arme de foc fără licență trebuie să le predea voluntar fără consecințe penale în termen de o lună, iar cei care se supun acestui ordin nu vor fi întrebați despre proveniența armamentului.

Guvernul sârb îi îndeamnă pe cetățeni să predea armele ilegale

Autoritățile au avertizat că după acest termen voluntar, sancțiunile pentru deținerea de arme fără licență vor fi drastice. În acest fel, guvernul intenționează să reducă numărul persoanelor care dețin arme de foc. Autoritățile anunță intensificarea controalelor și majorarea pedepselor pentru cei care le dețin ilegal.

ADVERTISEMENT

Atacurile armate din săptămâna trecută au fost comise de către un adolescent de 13 ani și un tânăr de 21 de ani, ambele persoane folosind arme de foc ilegale. Într-unul dintre atacuri, băiatul a folosit un pistol deținut de tatăl său, care avea permis de port-armă, iar în celălalt caz, atacatorul avea acces la mai multe arme și muniție în locuința sa.

Ministrul Educației și-a dat demisia după masacrul din Belgrad

Opoziția parlamentară organizează proteste sub sloganul “Serbia împotriva violenței” și cere mai multe demisii de la guvern. Asta în contextul în care Ministrul Educației și-a anunțat demisia.

ADVERTISEMENT

“Ca persoană responsabilă și bine-educată, ca profesionist care şi-a îndeplinit toate îndatoririle publice până în prezent, ca părinte şi cetăţean al Serbiei, am luat decizia rațională de a demisiona”, a declarat ex-ministrul Educației, Branko Ruzici.

În regiunea balcanică, majoritatea armelor de foc sunt considerate a fi rămășițe ale războaielor sângeroase care au avut loc în anii 1990, după prăbușirea Iugoslaviei. În acea perioadă, armatele regulate nu și-au administrat inventarele arsenalelor, ceea ce a permis ca multe dintre aceste arme să rămână în circulație. Se estimează că aproximativ patru milioane de arme ilegale au rămas în circulație în cele șapte republici ale fostei Iugoslavii, majoritatea fiind în Serbia.

ADVERTISEMENT

Cultura armelor de foc în regiunea balcanică

În 2018, Small Arms Survey, o organizație cu sediul la Geneva, a publicat un studiu global care a inclus Muntenegru, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia și Kosovo în primele 25 de țări din lume cu cea mai mare rată estimată a posesiei de arme de foc de către civili la 100 de persoane.

Potrivit raportului, Muntenegru și Serbia ocupă locul al treilea după Statele Unite și Yemen, cu o rată de aproximativ 39 de arme de foc la 100 de persoane, în timp ce Bosnia se află pe locul 10, cu o rată de aproximativ 31, Macedonia pe locul 12, cu o rată de aproximativ 30 și Kosovo pe locul 17, cu o rată de aproximativ 24.

ADVERTISEMENT

Centrul pentru Politici de Securitate din Belgrad (BCSP), un ONG din Serbia, afirmă că există de mult timp o cultură a armelor de foc în această regiune. Armele fiind utilizate în mod regulat la sărbători și sunt considerate semne de statut și putere. Dat fiind instabilitatea din zonă, oamenii consideră că este important să fie capabili să se apere cu arme de foc.

ADVERTISEMENT
Tags:
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
"Măcar Roger și Serena s-au retras cu demnitate!" Rafael Nadal, "mitraliat" după ultima apariție: "E oribil! Rușine!"
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au...
„Este ceva ce nu i-am dori nimănui”. Doi soți, turiști în India, au avut parte de o experiență îngrozitoare
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu...
Fosta campioană europeană a României, pe lista AUR la europarlamentare » Campanie cu lacrimi lângă tribuna-fantomă de 5 milioane € din București
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și...
După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor vor fi DUBLATE. Sancțiuni duble și pentru anumiți comercianți
"Câinele s-a oprit, a înţepenit. În faţa lui era o vietate care umbla în patru labe". O femeie care se crede pisică, apariţie şocantă într-un parc din Arad
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de...
Românul de 91 de ani care a rezistat uraniului. „Am rămas 20 de ani în mina secretă a sovieticilor” VIDEO
Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca...
Ion Iliescu a împlinit 94 de ani. Interviu inedit: ”Nu am vrut ca România să fie experimentul nord-coreean al lui Ceaușescu”
Gașca Zurli se destramă. Cine și-a anunțat retragerea
Gașca Zurli se destramă. Cine și-a anunțat retragerea
Va ninge în Capitală! Prognoza meteo pentru următoarele luni
Va ninge în Capitală! Prognoza meteo pentru următoarele luni
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Ce etnie avea, de fapt, Iisus Hristos! Foarte puțină lume știe asta. Cu...
Ce etnie avea, de fapt, Iisus Hristos! Foarte puțină lume știe asta. Cu toții am crezut altceva, însă adevărul este uimitor!
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul...
REPORTAJ. Dezastru ecologic finanțat cu 64 de milioane €, bani europeni, în județul Suceava: un sat depopulat și un munte pierdut
Când va fi următorul cutremur devastator în România. Gheorghe Mărmureanu, anunțul care ne...
Când va fi următorul cutremur devastator în România. Gheorghe Mărmureanu, anunțul care ne dă fiori: „Sunt lucruri curioase cu Vrancea”