Așadar, Ligia Deca a comentat Ordonanța de Urgență prin care anumite probe vor fi echivalate la Bac, situație care va fi discutată inclusiv la Guvern. Politicienii s-au întâlnit mod extraordinar duminica, pentru a încerca să rezolve criza din educație.
Momentan se pare că probleme scrise la Bac sau Evaluare Națională rămân bătute în cuie, însă probleme orale ar putea să fie echivalate cu mediile din liceu. ”În Ordonanţa de Urgenţă de astăzi sunt trei măsuri: una referitoare la echivalarea probelor de competenţe din cadrul examenului de bacalaureat cu mediile din anii de liceu.
Nu este o procedură nouă, a mai fost utilizată, ea uşurează practic tot ceea ce înseamnă calendarul examenului de bacalaureat şi reuşim astfel, cu această echivalare, să rămânem cu probele scrise în calendarul anunţat, în aşa fel încât copiii să termine de la data la care se aşteaptă şi să poată merge mai departe pe parcursul lor educaţional”, a transmis actualul ministru al educației Ligia Deca.
Mai mult, potrivit ministrului, urmează să fie discutată concret susținerea examenului de titularizare într-o singură probă, cea scrisă. Mai mult, se va renunța la inspecțiile necesare pentru titularizare, motivul clar fiind ”numărul mare de inspecţii care nu au putut fi efectuate în această perioadă afectată de protest”.
”Avem nevoie ca toţi candidaţii care pot să intre în concursul de titularizare să poată face acest lucru pentru avea resursa umană, în toamnă, necesară pentru desfăşurarea procesului de învăţământ”, și-a justificat Ligia Deca decizia. Sâmbătă seara, sindicaliștii au anunțat că vor urma noi runde de negocieri cu politicienii pentru a vedea dacă greva va continua, conform News.ro.
”Bună seara! Acum 5 minute ni s-a transmis din partea Guvernului că solicitările de mai sus sunt acceptate. Adică 25% creşterea salarială. 1500 anual pentru personalul didactic de predare şi auxiliar pâna în 2027, 500 de lei, anual, pentru personalul nedidactic, până în 2027. 50% prima tranşă din noua grilă, de la 1 ian 2024. Condiţia este de a fi mâine la ora 9 la Guvern pentru a anunţa încheierea conflictului. Rog consultaţi colegii rapid şi ne comunicaţi în această seară”, a fost mesajul sindicaliștilor trimis în teritoriu.
Ulterior, sindicaliștii au anunțat că greva va continua și luni, 12 iunie 2023. ”Mâine (n.r. – luni, 12 iunie) este grevă in toate şcolile”, a transmis Simion Hăncescu, președintele FSLI. Se pare că un răspuns la oferta Guvernului va fi dat luni, la ora 10:00, după ce va fi consultat în detaliu proiectul de majorare al salariilor.
Liderii de sindicat sunt extrem de nemulțumiți deocamdată de modul în care politicienii pun problema. ”Timp de atâţia şi atâţia ani ne-au spus într-un fel sau altul: Marş la catedră şi încheiaţi mediile! Pentru ei, pentru clasa politică, dascălii din România au devenit gloata care să încheie mediile elevilor, pentru a mai bifa ei un an şcolar dintr-o Românie educată, din aceste proiecte în care punem educaţia ca prioritate naţională dar în realitate nu ne interesează cum învaţă copiii noştri, ce învaţă copiii noştri, pentru ce învaţă, cu cine învaţă, în ce condiţii fac lucrul acesta. E limpede că pe ei nu îi mai interesează decât o masa de oameni pe care o numesc profesori care să încheie această situaţie şcolară.
Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională se vor amâna doar dacă această clasă politică, doar dacă acest Guvern nu înţelege că aceste probleme trebuie soluţionate acum, nu după ce se încheie rotativa, nu după ce sunt alegeri. Acum este momentul, pentru că acum educaţia nici măcar nu mai este la terapie intensivă. A decedat. A murit educaţia în România”, a declarat liderul de sindicat Sorin Dragne.