News

Decizia UE care îi afectează pe milioane de români. Trebuie să renunțe la sobele pe lemne

Revoluția Energetică își spune cuvântul și în România. Sobele tradiționale pe lemne vor fi înlocuite cu alte surse de căldură
21.03.2024 | 19:58
Decizia UE care ii afecteaza pe milioane de romani Trebuie sa renunte la sobele pe lemne
România trebuie să ia o decizie verde. Autoritățile europene recomandă renunțarea la sobe pe lemne și trecerea la pompe de căldură. Sursă foto: Facebook
ADVERTISEMENT

România își propune să renunțe treptat la utilizarea sobelor tradiționale pe lemne în favoarea unei alternative mai ecologice: pompele de căldură, o tehnologie considerată regenerabilă și sustenabilă.

De când vor fi înlocuite sobele

În conformitate cu strategia Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon, se preconizează ca până în 2050, sistemele de încălzire ineficiente, printre care și sobele, să fie înlocuite treptat cu pompe de căldură. 

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește România, procentul surselor regenerabile ar trebui să depășească 32% până în 2030 și să ajungă la aproape 35% până în 2050, asta în condițiile în care sunt aproximativ 3,5 milioane de locuințe, în principal în mediul rural, care se încălzesc cu lemne.

Implementarea acestui proiect la nivel european va implica, conform estimărilor, necesitatea unui număr semnificativ de instalatori specializați în montarea pompelor de căldură, estimându-se că vor fi necesari aproximativ 750.000 de astfel de specialiști, iar astfel vor veni și noi locuri de muncă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cei deja existenți în domeniu vor trebui să fie recalificați pentru a face față cererii crescute, deci practic aceștia vor trebui instruiți odată cu această revoluție energetică.

Uniunea Europeană vrea ca statele membre să excludă centralele pe combustibili fosili

Este important de menționat că, în paralel cu aceste eforturi, Uniunea Europeană examinează posibilitatea eliminării centralelor care utilizează combustibili fosili, o măsură care ar putea avea un impact direct asupra consumatorilor români.

ADVERTISEMENT

Având în vedere contextul implementării programului de extindere a rețelelor de gaze naturale în localități, finanțat prin intermediul programului „Anghel Saligny”.

în altă ordine de idei, pentru a facilita tranziția către utilizarea pompelor de căldură în întreaga Europă, sunt alocate fonduri europene în valoare de 86 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

România trebuie să renunțe la sobele pe lemne

Principiul de funcționare al pompelor de căldură poate fi comparat cu cel al unui frigider, deoarece acestea reușesc să extragă căldura din mediul înconjurător și să o transporte în interiorul locuinței.

Utilizând căldura din aerul din mediul înconjurător sau chiar din apele subterane, aceste dispozitive prezintă un randament mult mai eficient în comparație cu centralele care se bazează pe energie electrică. euro.

ADVERTISEMENT