News

Rabla pentru sobe, un nou program anunțat de Ministerul Mediului. Românii vor primi 10.000 de lei pentru înlocuirea sobelor vechi

Ministerul Mediului lansează programul „Rabla pentru sobe”. Ce condiții vor avea de îndeplinit românii care vor primi 10.000 de lei.
17.01.2024 | 14:53
Rabla pentru sobe un nou program anuntat de Ministerul Mediului Romanii vor primi 10000 de lei pentru inlocuirea sobelor vechi
Rabla pentru sobe, un nou program anunțat de Ministerul Mediului. colaj Fanatik/ Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Rabla pentru sobe, un nou program anunțat de Ministerul Mediului. Românii care trăiesc în gospodării încălzite cu lemn de foc vor putea scăpa de sobele vechi, ineficiente, și vor avea posibilitatea de a le înlocui cu unele noi.

Rabla pentru sobe. Ministerul Mediului lansează un nou program

Este vorba despre un program-pilot, al cărui buget ajunge la suma de 500 de milioane de lei. Finanțarea va fi acordată pentru „dispozitivele cu randament de minimum 80% şi emisii mici de poluanţi”, potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

ADVERTISEMENT

Anunțul privind acest program a fost făcut, miercuri, de Mircea Fechet, într-o conferință de presă. “Pentru prima oară, lansăm în consultare publică un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi, cele cu randament ineficient, aşa cum am spus mai devreme, cu unele noi, pentru că există tehnologii care pot să crească acest randament la peste 80%”, a transmis ministrul.

Șeful Mediului a precizat că, speră ca prin acest program să fie reduse cheltuielile românilor cu încălzirea, pe lângă faptul că va avea un impact pozitiv asupra mediului. Pentru început, programul „Rabla pentru sobe” se va adresa comunelor din 28 de județe ale României, din zona montană.

ADVERTISEMENT

„Acolo ştim că iernile sunt mai lungi şi mai grele. Ne adresăm comunelor, dar probabil şi altor tipuri de unităţi administrativ-teritoriale, cum ar fi satele aparţinătoare ale oraşelor şi ale municipiilor. Vom pune la dispoziţie, din bugetul AFM, pentru început, 500 de milioane de lei pentru aceste dispozitive de încălzire. Propunerea pe care o fac, astăzi, este aceea de a finanţa 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.000 lei de persoană”, a adăugat ministrul Mircea Fechet.

Se estimează că prin noul program vor fi finanțate 50.000 de sobe fie pe lemn, fie pe peleţi, fie pe brichete. Astfel, românii ar putea primi maximum 10.000 de lei pentru a-și schimba sobele. Condițiile pentru a fi eligibili sunt simple.

ADVERTISEMENT

Ce condiții vor avea de îndeplinit românii care solicită finanțarea

Beneficiarii trebuie să fie cetățeni români, să aibă domiciliul în locuința pentru care se cere finanțarea și să fie proprietari. De asemenea, cei care vor solicita ajutorul financiar nu trebuie să aibă datorii la stat.

Ministrul Mediului a ținut să specifice că 3,5 milioane din cele 7,5 milioane de gospodării din țară se încălzesc cu lemn de foc. Astfel de locuințe se găsesc chiar și în Capitală, deși nu sunt multe capitale în UE unde se utilizează o metodă de încălzire de acest gen, potrivit ministrului.

ADVERTISEMENT

„Problema nu e reprezentată de tipul de încălzire în sine, pentru că lemnul este o resursă regenerabilă. Lemnul de foc este folosit în foarte multe alte ţări pentru încălzire şi nici nu-şi propune cineva neapărat să schimbe acest lucru, mai ales în acele comunităţi dependente, aflate în vecinătatea pădurilor.

Însă lucrul la care vreau să mă refer în primul rând este legat de randamentul extrem de scăzut al acestora. Din discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii, randamentul mediu în sobele din România este undeva la 30% – între 20% şi 40%. Cu alte cuvinte, 30% dintr-un buştean pus pe foc se transformă în căldură, restul se transformă în fum şi în poluare”, a mai spus Mircea Fechet.

 

ADVERTISEMENT
Tags: