News

Decizie definitivă în cazul lui Omar Hayssam. Ce au hotărât judecătorii în legătură cu cererea lui de eliberare

Omar Hayssam rămâne în închisoare. Judecătorii Tribunalului Dâmbovița au luat decizia definitivă în cazul sirianului
16.01.2024 | 16:04
Decizie definitiva in cazul lui Omar Hayssam Ce au hotarat judecatorii in legatura cu cererea lui de eliberare
Omar Hayssam rămâne în arest. Decizie definitivă a judecătorilor. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cererea de eliberare a lui Omar Hayssam a fost respinsă din nou de magistrații români. Decizia Tribunalului Dâmboviţa este definitivă. Sirianul rămâne la Penitenciarul Mărgineni pentru a-și executa pedeapsa de 24 ani de închisoare.

Cu toate acestea, Hayssam ar putea face o nouă cerere de eliberare în luna octombrie a acestui an. El a mai încercat și în noiembrie 2023 să scape de închisoare, însă Judecătoria Moreni a respins cererea lui Omar Hayssam de a fi eliberat condiționat.

ADVERTISEMENT

Omar Hayssam a făcut această solicitare pe motiv că este bolnav. Bărbatul condamnat pentru terorism ar suferi de Parkinson și cerea ca regimul de detenție să fie schimbat din „închis”, în „semideschis”.

De asemenea, Hayssam a motivat în cererea de eliberare și că lucrează la o lucrare de doctorat. Acesta a motivat și că a avut un comportament exemplar, nu a avut abateri disciplinare și a fost recompensat pe parcursul celor 10 ani de pedeapsă pe care i-a executat până acum.

ADVERTISEMENT

Faptele pentru care a fost condamnat Omar Hayssam

Hayssam are mai pe numele său mai multe condamnări:

  • 24 de ani în dosarul „Manhattan”, după ce a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru infracțiuni economice;
  • 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliștilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, în martie 2005 în Irak;
  • 16 ani de închisoare în dosarul “Volvo Truck”;
  • trei ani de închisoare în dosarul “Foresta Nehoiu”;
  • doi ani de închisoare pentru trecerea ilegală a frontierei.

După contopirea acestor pedepse sirianul a obținut o pedeapsă de 24 de ani de închisoare, iar acum se luptă cu instanțele din România pentru a ieși condiționat din închisoare.

ADVERTISEMENT

Primul terorist al României a fost capturat de autoritățile române în 2005, la o lună după răpirea jurnaliștilor. Însă în iunie 2006, Hayssam a fugit din România cu o navă.

El a fost dat atunci în urmărire generală la nivel național, dar și internațional, după ce a fost emis un mandat de arestare preventivă dat în lipsă de Curtea de Apel București, în iulie 2006. Omar Hayssam a mai ajuns în România abia în iulie 2013, după fix șapte ani de la fuga sa. Practic acesta abia din acel moment și-a început pedeapsa.

ADVERTISEMENT

Totuși, Omar Hayssam va fi eligibil pentru eliberare în 2029. Practic peste șase ani el va îndeplini două treimi din pedeapsă și ar putea avea mai multe șanse de eliberare. Și asta pentru că are o pedeapsă mai mare de 10 ani, are o vârstă de peste 60 de ani și starea de sănătate este afectată.

ADVERTISEMENT