News

Omar Hayssam a ieșit la pensie. Suma neașteptată pe care fostul milionar condamnat pentru terorism o primește de la stat

Omar Hayssam, sirianul condamnat condamnat în dosarul jurnaliștilor români răpiți în Irak, s-a pensionat la 61 de ani. Bărbatul e nemulțumit de suma pe care o primește lunar.
05.01.2024 | 17:08
Omar Hayssam a iesit la pensie Suma neasteptata pe care fostul milionar condamnat pentru terorism o primeste de la stat
Omar Hayssam are probleme de sănătate în penitenciar. Sirianul a fost condamnat în dosarul răpirii jurnaliștilor din Irak / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Omar Hayssam, afaceristul condamnat pentru terorism, în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak, s-a pensionat pe caz de boală. În prezent, el se află în penitenciarul Mărgineni, acolo unde execută o pedeapsă de 24 de ani și 4 luni.

Omar Hayssam deținea o avere de 100 de milioane de euro

Sirianul a suferit un șoc atunci când a aflat câți bani îi oferă statul român, în condițiile în care, cu două decenii în urmă, învârtea afaceri uriașe. În 2003, averea lui era evaluată la 100 de milioane de dolari.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor informații obținute de FANATIK, Omar Hayssam beneficiază, în acest moment, de o pensie pentru handicap, în valoare de aproximativ 1.400 de lei pe lună. Aceasta este și singura sursă de venit a omului de afaceri, în condițiile în care nu mai poate presta alte activități, din cauza stării de sănătate precare.

Fostul milionar a dat în judecată Casa de pensii

Hayssam și-a depus dosarul la Casa Locală de Pensii Sector 1 București la sfârșitul anului 2022, iar decizia de pensionare i-a venit în aprilie 2023. Câteva luni mai târziu, el a contestat documentul, motivând că trebuia să primească mai mulți bani.

ADVERTISEMENT

În cererea de chemare în judecată, Hayssam a menționat că la stabilirea drepturilor cuvenite, nu s-a ținut cont de ”situația specială” a reclamantului, în sensul că nu i-a fost acordată indemnizația de însoțitor. Sirianul a atașat la dosar o decizie medicală prin care se atestă că și-a pierdut în totalitate capacitatea de muncă și îngrijire, fiind încadrat în gradul I de invaliditate, ”cu deficiențe funcționale grave”.

Cât de bolnav este Omar Hayssam

De altfel, Hayssam și-a petrecut ultimii ani într-un pat din infirmeria penitenciarului Mărgineni. De 30 de ani, el suferă de diabet și este dependent de insulină, iar din cauza durerilor a ajuns să-i fie administrate de mai multe ori pe zi injecții cu morfină.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, când a solicitat să fie eliberat condiționat, el a fost adus în scaunul cu rotile în fața instanței, acolo unde a depus un raport INML din care rezultă că are mai multe afecțiuni, care sunt ”în mare parte, cu caracter fatal”.

Are o perioadă de cotizare de doar patru ani

Chiar dacă și-a petrecut mult timp în spatele gratiilor, Omar Hayssam susține că statul român nu i-a luat în calcul toți anii petrecuți în câmpul muncii.

ADVERTISEMENT

”În drept, s-a invocat prevederile Legii nr. 127/2019. La data de 21.06.2023, reclamantul a depus la dosar precizări prin care a arătat că la stabilirea drepturilor a fost avută în vedere doar o perioadă de cotizare de 4 ani, în condiţiile în care a fost încadrat în muncă pentru o perioadă de aproximativ 30 de ani la mai multe societăţi comerciale. În plus, a susţinut că nu i-a fost calculat stagiul potenţial de cotizare, care să fie acordat şi avut în vedere la calculul drepturilor legale de care beneficiază”, se arată în cererea lui Omar Hayssam, consultată de FANATIK.

Tribunalul București a anulat acțiunea lui Hayssam, pe motiv că este adresată unei instituții fără personalitate juridică (Casa Locală de Pensii Sector 1). Sirianul a făcut apel pe data de 29 decembrie, iar procesul se va relua la începutul acestui an.

Peste câteva zile, Omar Hayssam află dacă pleacă acasă

Tot atunci, instanța va lua şi o decizie referitoare la solicitarea de liberare condiționată formulată de Omar Hayssam. În cerere, omul de afaceri a invocat, de asemenea, starea de sănătate și a arătat că soția și cumnata s-au angajat în scris că-i vor asigura îngrijirea, după eliberare.

El a mai arătat că a plătit o parte din despăgubiri, după executarea silită al singurului imobil pe care-l deținea pe numele său. De asemenea, Hayssam spune că a participat la programe educaționale, dar nu a prestat activități pentru că nu are capacitate de muncă.

Pe fond, cererea lui a fost respinsă, însă apelul se judecă pe 15 ianuarie, la Tribunalul Dâmbovița.

Condamnări de peste 64 de ani pentru afaceristul sirian

Omar Hayssam a fost condamnat în cinci dosare, pentru care a primit, în total, 64 de ani de închisoare. După contopirea pedepselor, Hayssam a rămas cu 24 de ani și 4 luni, din care a executat mai mult de jumătate. În plus, el a cerut instanțelor românești să ia în calcul alți trei ani petrecuți în închisorile din Siria, pentru legături cu israelieni din România.

Omar Hayssam are de acoperit un prejudiciu total de peste 20 de milioane de euro. El le-a spus judecătorilor că nu mai poate plăti despăgubirile din pensia de 1.400 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: