News

Verdict în cazul Omar Hayssam. Judecătorii au respins cererea de eliberare condiționată

Omar Hayssam rămâne, momentan, după gratii. Cererea de eliberare condiționată depusă de avocații sirianului a fost respinsă de judecători.
17.11.2023 | 12:54
Verdict in cazul Omar Hayssam Judecatorii au respins cererea de eliberare conditionata
Omar Hayssam rămâne după gratii. Cererea de eliberare condiționată, respinsă de judecători. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

S-a dat sentința în cazul lui Omar Hayssam. Judecătoria Moreni a respins cererea sirianului pentru a fi eliberat condiționat. De notat că verdictul nu este definitiv, putând fi contestat de inculpat.

Omar Hayssam rămâne după gratii. Cererea de eliberare condiționată, respinsă de judecători

În cursul zilei de vineri, 17 noiembrie 2023, Judecătoria Moreni a respins cererea de eliberare condiţionată din închisoare depusă de sirianul Omar Hayssam. În prezent, el execută la Penitenciarul Mărgineni o pedeapsă de 24 ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

Cererea celui considerat ”primul terorist al României” a fost respinsă ca fiind neîntemeiată. Contestația poate fi formulată în 3 zile. Termenul pentru refacerea cererii de eliberare a fost stabilit de instanță pe 25 octombrie 2024.

”Respinge ca neîntemeiată cererea. Menţine termenul pentru rediscutarea cererii după data de 25.10.2024. Cu drept de a formula contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, a decis instanţa.

ADVERTISEMENT

În urmă cu câteva săptămâni, apărătorul lui Hayssam reclama faptul că bărbatul condamnat pentru terorism este bolnav. Acesta nu se poate deplasa și urma să fie audiat prin videoconferință direct din spatele gratiilor. El a executat până acum doar 10 ani din pedeapsa pe care a primit-o.

Omar Hayssam, condamnat inițial la 65 de ani de închisoare

Reamintim că Hayssam este condamnat în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak, dar și în alte patru dosare. Sirianul a primit în total 65 de ani de închisoare. Ulterior, după contopirea pedepselor, sentința s-a redus la 24 de ani.

ADVERTISEMENT

Inițial, în 2006, Omar Hayssam fusese eliberat pe baza diagnosticului de cancer în fază terminală. Imediat a fugit din ţară. În 2013 a fost adus în România, revenind după gratii.

Anterior, în 2008, Hayssam a fost găsit vinovat de răpirea celor trei jurnaliști români în 2005 și condamnat pentru terorism. Sirianul a fost atunci condamnat în lipsă.

ADVERTISEMENT

În luna iulie a anului 2013, după 7 ani de la condamnarea în lipsă, Hayssam era predat Poliției Române pentru a executa pedeapsa cu închisoarea de 24 de ani pentru ”acte de terorism” în cazul celor trei jurnaliști români răpiți în Irak.

ADVERTISEMENT