News

Decizie surprinzătoare a doctoriței cercetate în dosarul morții gravidei din Botoșani. De ce se teme Mariana Pitrop

Mariana Pitrop, medicul cercetat penal în dosarul morții gravidei Alexandra Ivanov, a venit în instanță cu o solicitare neașteptată. Doctorița era de gardă în noaptea tragediei.
03.04.2024 | 10:57
Decizie surprinzatoare a doctoritei cercetate in dosarul mortii gravidei din Botosani De ce se teme Mariana Pitrop
Alexandra Ivanov, gravida de 25 de ani din Botoșani care a murit după mai multe ore de chin, în spitalul județean / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Botoșaneanul / Facebook Alexandra Ivanov
ADVERTISEMENT

Răsturnare de situație în cazul morții Alexandrei Ivanov, tânăra însărcinată care a decedat după șapte ore de chin la Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati” din Botoșani. Doctorița care era de gardă în noaptea tragediei vrea cu tot dinadinsul să se întoarcă în spital, însă pare convinsă că instanța nu va da o decizie corectă.

Doctorița Mariana Pitrop crede că nu va fi judecată corect

Mariana Pitrop a fost dată afară de la spitalul din Botoșani ca urmare a morții Alexandrei Ivanov și la scurtă vreme a aflat este suspectă în dosarul penal deschis de procurori. Cu toate acestea, ea a dat în judecată unitatea medicală, împotrivă căreia are două procese pe rol: unul în care contestă decizia de suspendare a contractului de muncă și altul în care cere suspendarea deciziei de concediere. Ambele acțiuni au fost înregistrate la Tribunalul Botoșani.

ADVERTISEMENT

Doar că Mariana Pitrop e convinsă că la Botoșani nu va fi judecată corect. Tocmai de aceea, ea a cerut strămutarea procesului, solicitând să fie judecată de o instanță dintr-un alt județ. Potrivit Legii 134 CPP, strămutarea poate fi solicitată de una dintre părți în trei situații:

  • când are îndoieli cu privire la imparțialitatea judecătorilor din cauza circumstanțelor procesului,
  • când are îndoieli cu privire la calitatea părților
  • din cauza unor relații conflictuale locale
ADVERTISEMENT

Cine e judecătoarea care trebuie să decidă dacă doctorița se întoarce în spital

Potrivit presei locale, Mariana Pitrop susține că a fost nevoită să părăsească orașul Botoșani și să se stabilească la Iași, cel puțin până la finalizarea cercetărilor. Se pare că ea a invocat faptul că viața sa ar fi pusă în pericol din cauza valului de ură care s-a produs ca urmare a morții Alexandrei Ivanov. După tragedie, oamenii au ieșit în stradă la Botoșani și au cerut dreptate pentru Alexandra, iar cabinetul medical deținut de doctorița Pitrop a fost vandalizat.

Geanina Tăutu, magistratul de la Tribunalul Botoșani care judecă cererea de suspendare a contractului de muncă a Marianei Pitrop, a formulat o declarație de abținere în acest dosar, însă aceasta a fost respinsă. Geanina Tăutu a lucrat zece ani ca ofițer de poliție, după care a trecut la magistratură, ea fiind absolventă a Facultății de drept din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București.

ADVERTISEMENT

Alexandra Ivanov a murit la nouă ore după ce a ajuns la spital

Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani, a decedat pe 18 august 2023, la aproape nouă ore după ce a fost internată la maternitatea din cadrul Spitalului de Urgență din Botoșani. Ea a ajuns la spital și i-a implorat pe medici să-i efectueze un chiuretaj, motivând că are dureri mari și că sângera.

Familia fetei acuză că aceasta a fost lăsată ore întregi să agonizeze, înainte să fie mutată la secția ATI. Ultimul mesaj al Alexandrei către soțul ei a fost: ”Nu am aer”.

ADVERTISEMENT

Medicii legiști au constatat că la momentul decesului, fătul era oprit din evoluție de 2-4 zile și intrase în proces de putrefacție intrauterină. Cu toate acestea, medicul de gardă a decis să nu-i administreze antibiotice.

Cadrele medicale cer ca Mariana Pitrop să se întoarcă în spital

La câteva săptămâni după ce a Mariana Pitrop a fost concediată, mai mulți colegi, medici și asistente, au trimis o scrisoare deschisă instituției medicale prin care solicitau reangajarea acesteia. Cadrele medicale au respins cauza oficială a morții, edem pulmonar acut și sepsis și au dat vina pe rudele femeii care ar fi pus presiune pe pe medici să-i facă acesteia ”cu orice preț” un chiuretaj.

Aceștia mai spun că Alexandra ar fi ”consumat și inhalat” produse de origine necunoscută, în noaptea petrecută în spital. Ei spun că pacientele din salon, medicul ATI și asistenta șefă de la camera de gardă au remarcat ”sticluțe goale neetichetate” lângă patul tinerei.

ADVERTISEMENT
Tags: