News

Reacție halucinantă a medicilor din Botoșani despre moartea gravidei Alexandra Ivanov: ”A consumat și inhalat substanțe”

Zece medici de la maternitatea Botoșani contrazic raportul de medicină legală al gravidei Alexandra Ivanov și dau vina pe ”anumite substanțe” pe care aceasta le-ar fi consumat.
23.02.2024 | 10:33
Reactie halucinanta a medicilor din Botosani despre moartea gravidei Alexandra Ivanov A consumat si inhalat substante
Medicii de la metrnitatea din Botoșani spun că Alexandra Ivanov a primit cel mai bun tratament. Femeia a murit după șapte ore de chin / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Facebook, Botoșani News
ADVERTISEMENT

Reacție bulversantă a medicilor de la maternitatea Spitalului Județean de Urgență Mavromati, după publicarea raportului de expertiză medico-legală a Alexandrei Ivanov, mămica lăsată șapte ore să agonizeze înainte să moară.

Zece cadre medicale de la Botoșani susțin varianta consumului de substanțe necunoscute

Zece cadre medicale au semnat o scrisoare către Consiliul Medical al Spitalului Județean Mavromati din Botoșani, în care susțin că medicul Mariana Pitrop, care a îngrijit-o pe Alexandra în noaptea tragediei, este complet nevinovată și că aceasta a urmat o procedură corectă.

ADVERTISEMENT

În cadrul scrisorii se face o afirmație de-a dreptul șocantă: că victima ”a consumat și inhalat” anumite substanțe, în noaptea cu pricina.

”În urmărirea firului evenimentelor, un mare semn de întrebare se ridică asupra produselor consumate și inhalate de pacienta Alexandra Ivanov în cursul întregii nopți, variantă susținută de martori (pacientele din salon, medicul ATI și personalul ARI, asistent șef Cameră de Gardă, care au văzut sticluțele goale, neetichetate).

ADVERTISEMENT

În acest sens solicităm Comisiei de Expertiză Medico-Legală efectuarea unor analize toxicologice din conținutul gastric, sânge și urină”, se arată în scrisoarea adresată de zece medici ai secțiilor de Obstetrică-Ginecologie, de la spitalul din Botoșani.

Ginecologii contrazic raportul de medicină legală

Cadrele medicale merg până acolo încât resping cauzele oficiale ale morții: edem pulmonar acut și sepsis. ”Noi susținem hemoragia masivă la nivelul căilor aeriene superioare din cauză necunoscută, bruscă, brutală și fără răspuns la manevrele de resuscitare, variantă clinică susținută de declarația a 11 martori (2 medici ATI, 3 medici OG, 6 asistente”, se mai arată în mesajul medicilor.

ADVERTISEMENT

Medicii prezintă un cu totul alt film al evenimentelor decât cel al pe care merg anchetatorii. Potrivit acestora, Alexandra a fost cea care a exercitat presiune pe cadrele medicale pentru a efectua un chiuretaj ”cu orice preț”.

Medicii susțin că Alexandra Ivanov a fost tratată corect

”Referitor la incidentul analizat, orice medic care ar fi fost în gardă, în acel moment, ar fi ales expectativa, deoarece sarcina oprită în evoluție fără sângerare, fără cunoașterea etiologiei opririi în evoluție nu se chiuretează ”per primam”.

ADVERTISEMENT

În acest sens, toți cei 9 specialiști Obstretică Ginecologie, depunem mărturie și subscriem că nu am fi adoptat, în acel moment, altă conduită terapeutică decât abținerea de la un chiuretaj la limită, care ar fi putut agrava situația, spre o hemoragie genitală greu controlabilă, generatoare de complicații importante. (…)

Solicitarea efectuată în jurul orelor 05:00 de către asistenta B. Ramona, nu a fost determinată de agravarea stării de sănătate, de sângerarea genitală sau de deteriorarea constantelor vitale, ci de presiunea pacientei Ivanov Alexandra și a familiei, de a fi efectuat un chiuretaj cu orice preț, presiuni care ar fi fost de natură să inducă o eroare de judecată”, mai scriu medicii.

Se cere reangajarea doctoriței care a lăsat mămica să agonizeze

Semnatarii scrisorii spun că nu au luat atitudine până acum ”pentru a nu face un deserviciu instituției”, ținând cont de ”opinia publică extrem de vehementă”. Ei au decis să vorbească pentru a-și arăta susținerea pentru medicul Mariana Pitrop, sancționată cu desfacerea Contractului individual de muncă, în urma morții Alexandrei.

Medicii spun că regretă decesul tinerei mame, însă consideră că acesta nu se datorează medicului de gardă. Din contră, spun ei, dr Mariana Pitrop ”a adus pe lume mii de copii și a efectut mii de operații dificile, dar nu a avut niciun incident, nicio abatere, dovedind că este un medic responsabil”.

Medicul Mariana Pricop a deschis două procese împotriva spitalului

Scrisoarea medicilor botoșăneni vine la scurt timp după ce Mariana Pircop a dat în judecată spitalul, contestând decizia de concediere, în decembrie 2023. Pricop mai are un litigiu cu unitatea medicală, ea contestând și decizia de suspendare din activitate, luată la scurt timp după moartea Alexandrei.

Pe de altă parte, Mariana Pricop ar fi preferat să părăsească județul Botoșani, acuzând presiuni publice uriașe, care au culminat cu vandalizarea cabinetului său din oraș. Presa locală a relatat că aceasta a făcut partaj cu soțul ei, chiar înainte ca procurorii să ceară sechestru pe bunurile sale.

Cauza oficială a morții: edem pulmonar cauzat de fătul intrat în putrefacție

Alexandra Ivanov, o tânără de 25 de ani, a murit pe 18 august, la aproape 9 ore după ce a fost internată la maternitatea din Botoșani. În urma necropsiei, s-a stabilit că decesul a survenit ca urmare a unui edem pulmonar, pe fondul complicațiilor rezultate după oprirea sarcinii din evoluție.

Medicii legiști au arătat că fătul era oprit din evoluție de 2-4 zile, în momentul decesului pacientei, iar acesta intrase într-un ”proces de putrefacție intrauterină”. Alexandra a venit la spital și i-a implorat pe medici să îi efectueze un chiuretaj pentru că avea dureri cumplite și sângera.

Alexandra nu a primit antibiotice pentru că medicii se temeau să nu fie amendați de DSP

Medicul care a îngrijit-o a decis să nu-i administreze nici măcar antibiotice. Motivul reiese din scrisoarea colegilor: pentru că DSP amendase cadrele medicale din maternitate și dăduse recomandări în acest sens.

”Faptul că Dr Pitrop Mariana nu a administrat antibiotice este susținut de rezultatul analizelor din acel moment, absența febrei și recomandările DSP – a se vedea rezultatele unui control cu 2 luni înaintea incidentului, în urma căruia toți medicii OG au fost amendați exagerat, cu sume mari – nominal, abuziv, iar instituția nu a avut nicio reacție în acest sens”, mai scriu medicii, potrivit Monitorul de Botoșani.

În ultimul mesaj către familie, Alexandra a scris că nu mai are aer. În momentul decesului, ea fusese mutată de o oră de la secția de obstetrică-ginecologie, la ATI.

ADVERTISEMENT