News

Declarația pentru plafonarea prețului la energie electrică în cazul celor cu mai multe locuri de consum, eliminată de Guvern

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, 28 decembrie, proiectul de ordonanță de urgență prin care va elimina declarația pentru plafonarea prețului la curent.
28.12.2022 | 18:13
Declaratia pentru plafonarea pretului la energie electrica in cazul celor cu mai multe locuri de consum eliminata de Guvern
Cum arată cererea ANRE. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
28-12-2022
16:13

Guvernul a eliminat declarația pentru cei cu mai multe locuri de consum

Guvernul a adoptat miercuri Ordonanța de Urgență prin care a eliminat obligația depunerii unei declarații de către clienții casnici care au mai multe locuri de consum, declarație prin care aceștia optau pentru locul la care să beneficieze de preț plafonat la energie.

Vor mai trebui să depună declarație cei care folosesc aparate medicale, familiile cu minimum trei copii cu vârsta sub 18 ani şi familiile monoparentale cu cel puţin un copil. Aceștia vor beneficia de cel mai mic preț, 0,68 de lei/kWh, indiferent de consum.

Prin această măsură se elimină obligația clienților casnici care au mai multe locuri de consum să depună această declarație pentru a beneficia de un preț plafonat la energie electrică.

Declarația pentru plafonarea prețului la energie, eliminată de guvern

Potrivit Agerpres, în nota de fundamentare a proiectului e menționat că se propune abrogarea Art. 1 alin 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, urmând a se elimina ”obligaţia clienţilor casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat”.

ADVERTISEMENT

Guvernul a reușit să creeze o confuzie fără precedent atunci când a stabilit necesitatea declarației pe proprie răspundere pentru a beneficia de un preț plafonat la curent electric, în special în cazul acelor oameni care au mai multe locuri de consum pe același nume.

Peste noapte, nimeni nu a mai înțeles cine trebuie să depună, sau nu, această declarație. Dacă ANRE dădea asigurări că ”doar” 1 milion de români ar trebui să urmeze acest pas, fiind vorba de cei care au mai multe locuri de consum, alți specialiști arătau că legea e interpretabilă și furnizorii vor profita de ea pentru a obliga majoritatea românilor să plătească prețuri neplafonate.

ADVERTISEMENT

”În aceste condiții apare absurditatea ca Legea să oblige 9 milioane de consumatori în decurs de 15 zile, în această perioadă de sărbători să alerge și să depună adrese și declarații la furnizor. Modul în care a fost scrisă această lege duce la o măsură hilară.

Această situație determină necesitatea ca un furnizor să acorde aceste plafonări și să-și recupereze banii de la stat exclusiv în situația în care se asigură că clientul casnic beneficiază o singură data de preț plafonat la un singur loc de consum.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții furnizorul trebuie să fie informat și să primească o declarație pe proprie răspundere că acesta are un singur loc de consum unde va beneficia de preț plafonat și care este acela și să declare tot pe proprie răspundere că nu are un alt loc de consum unde poate beneficia de preț plafonat sub 1.3 lei/kWh”, explica Dumitru Chisăliță, președintele asociației Energia Inteligentă.

Degeaba au încercat ulterior guvernanții să transmită oamenilor că nu e nevoie de declarație în cazul în care au un singur loc de consum, haosul generalizat fiind deja instaurat.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă guvernanții au decis să renunțe la această ”faimoasă” declarație pentru plafonarea prețului la energie electrică, însă rămâne de văzut care vor fi efectele în piață și cine va beneficia, în cele din urmă, de plafonarea acestor prețuri la curent electric în iarna anului 2022.

ADVERTISEMENT
Tags: