News

Declaraţii în Parlament ca perlele la BAC: de la “Jardarmeria e sculă de represiune” la “Cîţu nu păşeşte pe cât minţeşte”

19.03.2021 | 16:06
Declaratii in Parlament ca perlele la BAC de la Jardarmeria e scula de represiune la Citu nu paseste pe cat minteste
ADVERTISEMENT

Declarațiile politice ale deputaților aduc cu ele momente de umor involuntar, exprimări bombastice până la ridicol, care deseori trec neobservate pentru că spațiul rezervat pentru aceste declarații este dimineața devreme, iar sala de plen este aproape goală.

În aproape fiecare miercuri, între orele 8.30 și 10.00, programul Camerei Deputaților prevede timp pentru „declarații politice”, când fiecare deputat poate să vorbească pe orice temă, indiferent de legile aflate pe agenda parlamentară.

ADVERTISEMENT

Prin numărul mare de declarații politice, mulți parlamentari încearcă să dea impresia că sunt foarte activi, când de fapt activitatea este reprezentată de discursuri pe orice li se năzare, considerații ignorate de toată lumea, inclusiv de colegi. Însă discursurile conțin deseori „perle” care ar merita semnalate.

Panseu parlamentar: „Fără hrană, omul moare!”

O mostră de umor negru involuntar aparține deputatul PNL Liviu-Ioan Balint, care a redactat o declarație politică intitulată „Celebrăm numărul european de urgenţă 112”. Un alt liberal, Florică-Ică Calotă, în declarația „Apusul satului românesc”, face o afirmație pe cât de bombastică, pe atât de lipsită de noimă: „Nu ştiu dacă spaţiul rural românesc este în momentul de faţă apt a ajuta la realizarea “tranziţiei verzi”, însă satul din România este cheia înţelegerii noastre în marele cor al naţiunilor europene.” O altă mostră de lirism agrar a lui Calotă este declarația intitulată „De la fermă, la «furculiţă»”.

ADVERTISEMENT

Deputatul USR Mihai Polițeanu a încercat prin intermediul unei declarații politice să-și convingă colegii să-i susțină un proiect prin care să limiteze posibilitatea violențelor jandarmeriei la manifestările publice, el invocând episodul 10 august 2018. A reușit astfel peformanța să învioreze sala, altminteri pe jumătate adormită în timpul declarațiilor politice, provocând vociferări din partea reprezentaților PSD. „Aştept votul dumneavoastră, domnilor de la PSD, astfel încât Jandarmeria să nu mai fie scula  dumneavoastră politică de represiune!”, a spus Polițeanu la final.

Mirela Adomnicăi (PSD) a vorbit despre agricultura românească într-o declarație al cărei titlu conținea năucitorul panseu: „Fără hrană, omul moare!”.

ADVERTISEMENT

Daniel Ghiță ia la bătaie limba română

Fostul luptător K1 Daniel Ghiță, ajuns acum deputat PSD, pare că are probleme mai mari cu limba română decât a avut cu adversarii din ring. Este greu de dedus ce a vrut să spună cu următoarea frază: „Nu vă voi întreba decât lucruri perfect adevărate, dar dezonorante, din respect pentru mine şi pentru locul în care ne aflăm în acest moment cu toţii.

Social-democrații îl atacă deseori pe premierul Florin Cîțu pe care Vasile Cîtea îl gratulează cu o exprimare de letopiseț, „Cîțu cel crud”. Ioan Mang și-a intitulat o declarație „Cîţu nu păşeşte pe cât minţeşte!”, în care afirmă că „în cei peste 20 de ani de când fac politică, am întâlnit mulţi mincinoşi, însă trebuie să recunosc că nu am întâlnit încă un gogoman şi un mitoman care să se fi “ridicat” la nivelul lui Florin-Vasile Cîţu.

ADVERTISEMENT

Un alt pesedist, Gheorghe Șoldan, spumegă împotriva puterii că nu dă drepturi egale femeilor. „De 8 martie, actualii guvernanţi fac show-uri prin Parlament cu zambile şi mesaje-gargară, niciun cuvânt despre faptul că drepturile femeilor trebuie apărate prin legi! Câtă emoţie teatrală pe liderii puterii, faţă de colegele din Parlament: trei flori, o bombonică, o urare şi… şi la revedere! Atât pot domnii de la putere!”, afirma Șoldan.

Circul declarațiilor politice

Parlamentul ca circ este o metaforă uzitată până la exasperare de ani de zile însă deputații nu dau semne că s-ar sătura de ea, după cum este demonstrat și de declarația lui Marius Ostaficiuc, intitulată „Poftiţi la circ, este la putere!” „Asist uluit la această teribilă bătaie de joc la adresa românilor, o bătaie de joc cu repercusiuni pe termen lung, un guvern de arlechini buimaci, magicieni ai vrăjelilor de tot felul, gata să probeze că albul e mov cu picăţele şi că nişte studii banale sunt investiţii cosmice.  Pe diferite voci, cîţu-clovnii strigă “a-us-te-ri-ta-te!” – apoi iau de la pensionari, iau de la copii şi de la alte categorii defavorizate!”, spunea pesedistul.

Însă cei de la AUR, prin vocea lui Adrian Axinia, i-au acuzat pe colegii de opoziție de la PSD că au făcut circ la dezbaterile pe buget. „Lipsa de încredere a românilor în clasa politică poate fi asociată uneia dintre cele mai frecvente fobii, frica de clovni. Aparent, circul din Parlament îi face pe unii oameni să zâmbească şi le produce bună dispoziţie. Dar, în acelaşi timp, scene de acest gen produc nelinişte sau chiar panică în societate”, afirma Axinia.

Un alt deputat AUR, Dumitrina Mirea, își varsă năduful în plen că are prea multă treabă în Parlament, însă accesul ei de panică nu a avut ecou printre colegii ei care lucrează cam tot trei zile pe săptămână, ca de atâția ani.

Joi, 11 februarie 2021, am primit proiectele de acte normative, la care trebuie să facem propuneri, sugestii şi să avem opinii în termen de 10 zile (…) Eu, deputat Mitrea Dumitrina, responsabilă de deciziile pe care trebuie să le iau pentru judeţul Neamţ şi pentru toţi românii, nu pot fi părtaşă la votarea tuturor acestor acte normative, pentru că în 10 zile nu poţi citi 240 de acte normative, fiecare proiect având o medie de aproximativ 40 de pagini de studiat, de analizat dacă sunt în regulă, iar dacă nu sunt, să faci propuneri, sugestii sau să vii cu opinii în scris. Asta ar însemna că fiecare deputat a citit, în 10 zile, aproximativ 9.600 de pagini, mai exact 960 de pagini pe zi, adică o carte de 96 pagini pe oră, cu menţiunea că am avea 10 ore de muncă fără pauze, timp de 10 zile”, a calculat Mirea.

Dumitru Focșa, într-un moment de efuziune patriotardă, a zămislit metafora neliniștitoare a pantofului pus peste limba română: „Există două tipuri de crime, domnule Cîţu. Primul este prevăzut în Codul penal, cel de-al doilea în Codul moral al oricărui popor. Ce spune acest cod? “Ţara, pământul, obiceiurile şi limba nu se vând. Ţara, pământul, obiceiurile şi limba se conservă, se protejează, se apără de toţi cei care doresc să pună bocancul pe ele”. Din păcate, în cazul de faţă, pe lângă cizma rusească care a fost pusă peste Bucovina noastră, vine şi un pantof liberal, cu lustru european, peste limba românească încă vorbită în Ucraina.

Agenția parlamentară de turism

Un alt parlamentar AUR, Ciprian Ciubuc, se revoltă că la o expoziție culturală de omagiere a lui Constantin Brâncuși apărea o imagine cu Coloana Infinitului pusă pe orizontală. „Prin schimbarea poziţiei verticale a cunoscutei lucrări, consider că s-a adus o mare jignire creaţiei lui Brâncuşi, dar şi a verticalităţii şi demnităţii noastre ca neam”, susținea Ciubuc.

Deputatul minorității croate Giureci-Slobodan Ghera s-a transformat în agenție de turism, prin declarația politică intitulată „Să vizităm Perla Adriaticii – Dubrovnik”. „Croaţia este o ţară nespus de pitorească. Concetăţenii noştri o pot vizita anul acesta, din iunie până în septembrie, datorită unui minunat proiect asumat de două companii aeriene române care vor executa numeroase zboruri din Bucureşti spre “perla Adriaticii”, oraşul Dubrovnik”, se arată în respectiva declarație.

De remarcat este faptul că niciun deputat UDMR nu a depus sau nu a lecturat în plen vreo declarație politică, probabil semn că și-au dat seama că în general nu merită să-ți bați gura de pomană cu așa ceva, mai ales că în cazul lor trebuie citită într-o limbă care nu-i cea maternă.

ADVERTISEMENT