Sport

Degringoladă la Ajax! Cauzele pentru cel mai slab sezon din ultimele decenii

Ajax traversează o adevărată perioadă de criză, iar mai mulți membri din conducere au fost demiși. „Lăncierii” au cel mai slab start de sezon din ultimele decenii.
26.10.2023 | 07:24
Degringolada la Ajax Cauzele pentru cel mai slab sezon din ultimele decenii
Ajax traversează unul dintre cele mai slabe sezoane din istoria clubului. Foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Ajax dezamăgește profund în această primă parte a sezonului. Cea mai titrată echipă din Olanda ocupă penultimul loc în clasament, cu doar 5 puncte în 7 meciuri. Maurice Steijn a fost demis după înfrângerea cu Utrecht, scor 3-4. A fost cel de-al 4-lea eșec al lui Ajax în ultimele 4 etape din campionat.

Degringoladă la Ajax! Cauzele pentru cel mai slab sezon din ultimele decenii

Pentru Ajax urmează duelul cu Brighton, în etapa a 3-a din grupele UEFA Europa League. Ajax ocupă locul 3 în Grupa B, cu două puncte în tot atâtea partide, iar „lăncierii” pot salva sezonul cu o calificare în fazele superioare ale competiției.

ADVERTISEMENT

Înaintea meciului cu Brighton, De Telegraaf a dezvăluit cauzele care au dus la unul dintre cele mai slabe sezoane din istoria lui Ajax. Publicația olandeză a scos la iveală un club degradat, cu un vestiar plin de dispute, dar și cu un antrenor fără putere de decizie.

Maurice Steijn (49 de ani) a fost adus de Ajax în vară de la Sparta Rotterdam. Conform jurnaliștilor olandezi, tehnicianul nu a avut niciun cuvânt de spus în fereastra de transferuri a „lăncierilor”.

ADVERTISEMENT

Deși antrenorul a prezentat o listă a jucătorilor pe care i-a dorit la Ajax, directorul sportiv Sven Mislintat a adus doar jucătorii pe care el i-a vrut. Venit în vară la Ajax, Sven Mislintat a adus jucători la Amsterdam prin firma de impresariat pe care o deține.

Antrenorul, în conflict cu toată lumea de la Ajax

Sven Mislintat i-a cerut demisia antrenorului Maurice Steijn, însă cel care avea să fie demis era chiar directorul sportiv. Ulterior, conducerea lui Ajax l-a demis și pe președintele Consiliului de supraveghere Pier Eringa.

ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că a „scăpat” de Sven Mislintat, Maurice Steijn, antrenorul lui Ajax, a continuat să fie în război cu toată lumea. Mai mulți membri din staff-ul tehnic, medical și administrativ al lui Ajax au reclamat neînțelegerile cu antrenorul.

Hedwiges Maduro, antrenorul secund al lui Ajax, i-a vorbit managerului Klaas-Jan Huntelaar despre relațiile tensionate cu Maurice Steijn. Ulterior, antrenorul adus de Ajax de la Sparta Rotterdam a trecut la acuzații.

ADVERTISEMENT

Maurice Steijn l-a numit pe secundul său „cârtiță”, tehnicianul fiind convins că Hedwiges Maduro le oferă informații secrete din cadrul clubului celor de la ESPN. De asemenea, Maurice Steijn s-a declarat nemulțumit de modul în care Hedwiges Maduro a vorbit despre el în fața lui Huntelaar.

Maurice Steijn s-a certat și cu Steven Berghuis

Totodată, Maurice Steijn s-a aflat într-o dispută cu Steven Berghuis, unul dintre liderii din teren de la Ajax. În vârstă de 31 de ani, internaționalul olandez a fost acuzat de antrenorul său că face tot posibilul pentru a fi demis de pe bancă tehnică.

Steijn le-a cerut lui Louis van Gaal, noul consilier al Comisiei de Supraveghere a clubului, și lui Jan van Halst, directorul general interimar, ca Berghuis și secundul Maduro să fie dați afară de la Ajax.

Contrar așteptărilor antrenorului, cei doi oficiali nu au dat curs cererii lui Maurice Steijn. Mai mult decât atât, antrenorul a fost dat afară la doar patru luni după ce a preluat echipa. Steijn a fost demis după eșecul cu Utrecht, scor 3-4, în etapa a 9-a din Eredivisie.

În lipsa unui antrenor principal, Ajax va fi pregătită de secundul Maduro. Interimatul clubului va fi preluat de săptămâna viitoare de John van’t Schip, fosta extremă a „lăncierilor”.

ADVERTISEMENT