News

”Delfinul”, singurul submarin din dotarea Armatei Române ajunge la fier vechi. Tîlvăr susține că nu a mai găsit pe nimeni să-l repare

Singurul submarin din dotarea Armatei Române va ajunge definitiv la fier vechi, după ce autoritățile n-au reușit, în 27 de ani, să-l repună în funcțiune.
19.02.2023 | 09:30
Delfinul singurul submarin din dotarea Armatei Romane ajunge la fier vechi Tilvar sustine ca nu a mai gasit pe nimeni sal repare
Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, spune că reparația submarinului Delfinul nu mai e rentabilă / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, centruldescanfandri.ro, Twitter Blogul AAG_th
ADVERTISEMENT

Povestea submarinului Delfinul, cel mai scump obiect din inventarul Armatei Române, se apropie de un previzibil sfârșit. Cumpărat în 1986 cu 40 de milioane de dolari din URSS (echivalent a 100 de milioane de dolari), submarinul a funcționat doar 10 ani, după care a rămas fără baterii.

Acumulatorii Delfinului costă 20 de milioane de dolari

”Delfinul” are 73 de metri lungime, 10 metri lățime și are capacitatea de a ține un echipaj în siguranță timp de 45 de zile. Submarinul face parte din clasa ”KILO”, se poate deplasa cu 8-12 noduri în croazieră și dispune de un sistem automatizat de lansare torpile calibru prin șase tuburi aflate la prova.

ADVERTISEMENT

De asemenea, submarinul poate lansa 18 torpile în 6,4 minute și poate lua la bord 24 de mine speciale, dispunând și de un sistem de lansare a țintelor false și un complex de rachete antiaeriene. ”Delfinul” a fost adus în mare secret în România, în 1985, și prezentat ca unul dintre cele mai moderne submarine din Marea Neagră.

Timp de 10 ani, ”Delfinul” a ieșit în fiecare lună în misiuni de recunoaștere și patrulare, însă problema a apărut pe partea de service. În 1996, acumulatorii s-au epuizat, iar înlocuirea lor ar fi costat statul român circa 20 de milioane de dolari. De asemenea, partea rusă nu s-a mai arătat dispusă să asigure mentenanța navei.

ADVERTISEMENT

Despre submarinul Delfinul au apărut din ce în ce mai puține informații, în ultimii ani. În 2014, MApN anunța că ”evaluează” costurile lansării la apă a unicului submarin din dotarea armatei, însă lucrurile nu au evoluat în bine, iar Delfinul părea să aibă soarta pecetluită.

Angel Tîlvăr spune că submarinul e depășit și nu a mai găsit pe nimeni să-l repare

Pe 6 februarie 2023, ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a răspuns unei interpelări semnate de deputatul Dan Tănasă, în care confirmă că submarinul Delfinul nu va mai fi văzut la apă.

ADVERTISEMENT

”Repunerea submarinului Delfinul în stare de operativitate necesită intervenții de amploare în vederea interoperabilității cu forțele navale ale statelor membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, nu numai în ceea ce privește achiziționarea acumulatorilor necesari, dar și a armamentului și tehnicii de bord.

Totodată, proveniența navei la care faceți referire în cuprinsul intervenției creează dificultăți în identificarea unui operator economic care să-și asume executarea lucrărilor de revitalizare și modernizare a acesteia”,  se a rată în răspunsul ministrului apărării, Angel Tîlvăr.

ADVERTISEMENT

România vrea să cumpere submarine noi din Franța

Șeful armatei a arătat că România are în vedere achiziționarea a două nave militare, prin programul de înzestrare ”Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice”.

Ideea nu este nouă, ea fiind lansată de fostul ministru Mihai Fifor, care a anunțat încă din 2018 că intenționează să cumpere un submarin, sau să-l fabrice în țară.

Anul trecut, Vasile Dîncu a semnat o scrisoare de intenție cu Franța pentru achiziția de submarine și elicoptere. Partea română optase pentru două submarine Scorpene, construite de Naval Group, aceeași companie care ar trebui să livreze celebrele corvete.

Noile submarine au 75 de metri, o rază operațională de 12.000 de kilometri (1.000 km în submersie) și o autonomie de 50 de zile (21 de zile în submersie). Navele Scorpene sunt înarmate cu 6 tuburi de torpile și pot lansa atât rachete antinavă Exocet cât și rachete antiaeriene MICA.

ADVERTISEMENT
Tags: