News

Ruşii au pus în mişcare flota de la Mării Negre, experţii prevăd o nouă ofensivă. Sunt implicate cea mai mare navă amfibie şi trei submarine

Manevrele marinei ruse, la Marea Neagră. Cea mai mare navă amfibie a fost pusă în mişcare, apropiindu-se de zona de conflict
12.01.2023 | 14:30
Rusii au pus in miscare flota de la Marii Negre expertii prevad o noua ofensiva Sunt implicate cea mai mare nava amfibie si trei submarine
Piotr ​​​​Morgunov este cea mai mare navă amfibie din Marea Neagră Foto: Vitaly Timkiv/Sputnik
ADVERTISEMENT

Miercuri dimineață, navele și submarinele Marinei Ruse au părăsit în mod masiv baza din Novorossisk în Marea Neagră, scrie portalul Naval News. Este o manevră foarte neobișnuită și un posibil semnal că armata rusă pregătește ceva mare, se mai arată în analiza specialiştilor.

La baza din Novorossisk au mai rămas doar câteva nave

Printre navele care au părăsit baza se numără nava de debarcare din clasa Ivan Gren Project 11711, cea mai mare navă amfibie de la Marea Neagră, și toate cele trei submarine diesel-electrice Project 636 care erau staţionate la bază, au declarat surse familiarizate cu situaţia, pentru Naval News. De asemenea, ar mai fi plecat și alte nave de război, astfel că în port au rămas doar câteva nave și vase auxiliare.

ADVERTISEMENT

Recent, după atacul ucrainean asupra podului din Crimeea, nava Piotr Morgunov a fost însărcinată trebuia să livreze mărfuri din Rusia la Sevastopol. Cu toate acestea, faptul că de această dată submarinele au pornit și ele sugerează că poate fi ceva mai mult decât o simplă misiune de aprovizionare, consideră analiştii.

O explicație ar putea fi că ar fi un exerciţiu în masă pentru pregătirea echipajelor de luptă.

ADVERTISEMENT

Baza de la Novorossisk nu a fost până acum ținta unui atac, dar se află în raza de acțiune a dronelor navale ucrainene, cel mai bine cunoscute pentru atacul lor asupra Sevastopolului, în 29 octombrie.

Dar Rusia și-a întărit deja apărarea la bazele sale navale, navele de război și submarinele sunt acum protejate de bariere plutitoare multiple care ar trebui să ofere protecție împotriva atacurilor cu drone navale, mai scrie Naval News.

ADVERTISEMENT

O altă teorie este că Marina Rusă este implicată într-un fel de operațiune de război. Ultima dată când portalul de știri navale a raportat o creștere neobișnuită a activității marinei ruse, a fost urmată de un atac devastator cu rachete asupra Ucrainei. Acest lucru încă nu explică lansarea în masă, deoarece ar fi prima dată când toate cele trei submarine ar participa la același atac. Mai mult, faptul că navele amfibii și submarinele navighează împreună sugerează, de asemenea, că atacurile cu rachete nu sunt motivul manevrei menționate, mai consideră analiştii.

O a treia teorie este că se pregătește o formă de aterizare amfibie. Se speculează că acest lucru s-ar putea întâmpla în sud-vestul Ucrainei pentru a stabili un pod terestru spre Transnistria.

ADVERTISEMENT

În acest scenariu, submarinele ar fi implicate în misiuni mai largi de informații sau de securitate ale navelor amfibii.

ADVERTISEMENT