News

“Delta din Carpați”, un adevărat colț de rai din România, va renaște din propria cenușă, după ce a fost distrusă de secetă

”Delta din Carpați”, o rezervație naturală din zona Transilvaniei, va renaște după ce a fost distrusă de secetă. Planul autorităților.
12.11.2023 | 13:21
Delta din Carpati un adevarat colt de rai din Romania va renaste din propria cenusa dupa ce a fost distrusa de seceta
Cum va renaște ”Delta din Carpați”, un adevărat colț de rai din Transilvania. Lucrările care vor fi efectuate. Sursa foto: comuna Crizbav / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Din cauza secetei extreme din ultimele luni, ”Delta din Carpați”, așa cum este recunoscută Rezervația Naturală Dumbrăvița din Brașov, a fost afectată grav. Lipsa apei a amenințat sute de specii de insecte, pești și păsări care trăiesc în zonă.

Cum va renaște ”Delta din Carpați”, un adevărat colț de rai din Transilvania. Lucrările care vor fi efectuate

Rezervația din Transilvania este localizată în județele Brașov și parțial în Covasna, pe teritoriile localităților Dumbrăvița, Codlea, Holbav, Hălchiu, Feldioara, Măieruș, Belin, Hăghig. Zona este împărțită în trei zone distincte și are o suprafață totală de peste 400 ha.

ADVERTISEMENT

Zona era alimentată din râurile situate în zonă. Cum debitul acestora este extrem de mic, rezervația părea compromisă din punctul de vedere al nivelului apei. Echilibrul ecologic al zonei este serios amenințat.

Autoritățile locale au găsit soluții de salvare. Vorbim de lucrări de amenajare desfășurate la lacurile de acumulare și la heleșteiele din Rezervația Naturală Dumbrăvița, conform Observator News.

ADVERTISEMENT

Vorbim în principal de decolmatarea unor canale şi ridicarea unor stăvilare care să asigure debitul minim de apă pentru alimentarea acestui colţ de rai. De asemenea, vor fi amenajate zone plutitoare în care păsările protejate aici să se poată cuibări în perioada în care sunt în Dumbrăvița.

Toate aceste lucrări au început deja. Specialiștii spun că sunt de maximă urgență pentru ca şi anii viitori să ne putem bucura la fel ca şi până acum de priveliștea păsărilor aflate în “Delta din Carpați”.

ADVERTISEMENT

Rezervația Naturală Dumbrăvița se caracterizează printr-o diversitate ornitologică foarte ridicată

Rezervația din centrul țării se caracterizează printr-o diversitate ornitologică foarte ridicată. Aria protejată se întinde pe o suprafață de 414 ha. Aici, în perioada 1993-2001, au fost identificate peste 100 de specii de pasări acvatice.

S-au identificat aici specii de stârci, păsări de țărm și pescărușii, specii de cormorani mari, egrete mari, egrete mici, berze negre, și gârlițe mari, specii de rațe, buhaiul de baltă, stârcul pitic și stârcul roșu.

ADVERTISEMENT

Totodată, rezervația se remarcă și prin varietatea peisajului. Acesta face tranziția de la zonele umede (heleșteie piscicole, lacuri, ape curgătoare, mlaștini și stufăriș), la fânețe, pășuni și păduri.

ADVERTISEMENT