News

Localitățile din România afectate de secetă. Oamenii au rămas fără apă din cauza caniculei

Oamenii din mai multe localități sunt afectați din cauza problemelor cu apa, apărute în urma caniculei. Ce transmit autoritățile locale.
25.08.2023 | 20:39
Localitatile din Romania afectate de seceta Oamenii au ramas fara apa din cauza caniculei
Localitățile din România afectate de secetă. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Localitățile din România sunt afectate de secetă. Vara acestui an a fost, poate, cea mai călduroasă din istorie, iar țara noastră a fost și ea vizată de temperaturile extrem de ridicate. Din cauza caniculei, foarte mulți locuitori au rămas fără apă.

Localitățile din România afectate de secetă

Vorbim de localnicii din mai multe comune din județul Vrancea, acolo unde are loc această situație. Reprezentanții autorităților locale au decis să impună restricții în ceea ce privește furnizarea apei. De altfel, fântânile din gospodării au fost și ele afectate de secetă.

ADVERTISEMENT

Cele mai mari probleme sunt în localitatea Vîrteșcoiu, din județul Vrancea. Aici, cei peste 2.000 de oameni care locuiesc în patru sate sunt lăsați fără apă curentă atunci când canicula pune stăpânire pe zonă.

„De la an la an situația apei se înrăutățește. Suntem nevoiți ca pe perioada secetoasă a verii să avem probleme foarte mari. Sunt patru localități. Satele de sus”, a transmis Viorel Mîrza, primarul localității, potrivit Antena 3.

ADVERTISEMENT

Edilul adaugă că există o lucrare derulată prin Consiliul Județean și CUB, care se desfășoară de aproximativ cinci ani, cu scopul de a suplimenta resursele de apă. De altfel, autoritățile spun că sunt necesare mai multe puțuri de adâncime în zonă.

Consumul de apă se dublează din cauza localnicilor care foloesc apa în scop agricol

Cei care au rămas fără apă, se află în situația de a lua de la fântânile care încă nu au secat. Problema este că unele dintre acestea sunt situate la câțiva kilometri distanță față de gospodăriile lor.

ADVERTISEMENT

Totodată, în alte localități, furnizarea apei se face cu restricții. Potrivit directorului Companiei de Utilităţi Publice (CUP SA), Gheorghe Vasilescu, problemele cu apa au apărut din cauza secetei, dar și a oamenilor care utilizează apa potabilă pentru a-și uda grădinile.

„Avem probleme la Străoane, Tâmboeşti, Cârligele, Vârteşcoiu. Dacă seceta va persista, iar localnicii vor consuma apă cu preponderenţă pentru zona agricolă, vor fi localităţi care vor suferi.

ADVERTISEMENT

La Vârteşcoiu, de exemplu, şi din cauza secetei, dar şi din cauza surselor insuficiente de apă comparativ cu consumul în perioada de secetă, atunci când apa este utilizată în scop agricol, în satele comunei apar probleme de aprovizionare”, a declarat Gheorghe Vasilescu pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT
Tags: