News

Delta Dunării, în flăcări. Alte 110 de hectare au ars în ultimele 24 de ore

Incendiile de vegetație se extind în Delta Dunării, unde alte 110 de hectare au ars pe parcursul zilei de sâmbătă, 25 februarie.
26.02.2023 | 17:52
Delta Dunarii in flacari Alte 110 de hectare au ars in ultimele 24 de ore
Incendii Deltă în 25 februarie 2023. Foto: ISU Delta
ADVERTISEMENT

Cele peste 100 de hectare de vegetație au ars, iar pompierii au încercat să intervină atât pe apă, cât și pe uscat, în speranța că vor reuși să izoleze focarele. Pompierii tulceni spun că incendiile iau amploare în Tulcea o dată cu topirea zăpezilor de pe câmpuri.

Noi incendii în Delta Dunării în ultimul weekend din februarie

Pe toată durata zilei, pompierii tulceni împreună cu reprezentați ai Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit pentru a limita și stinge focul care a cuprins peste 110 hectare de terenuri cu vegetație uscată.

ADVERTISEMENT

Conform ISU Tulcea, incendiul a fost raportat în apropiere de localitatea Dunăvăţul de Jos, acolo unde pompierii militari de la ISU Delta Tulcea au intervenit cu o autospecială de stingere, dar și cu o ambarcațiune pentru a stinge flăcările și pentru a limita extinderea incendiului.

La fața locului au ajuns inclusiv salvatori din cadrul Stației de Pompieri Babadag, în condițiile în care incendiile puteau pune în pericol obiectivele economice din Sarichioi şi Zebil. Din fericire pagubele au fost limitate de această intervenție a pompierilor, care au gestionat cu succes problema iscată.

ADVERTISEMENT

”Intervenţia rapidă a acestora dar şi a SVSU Sarichioi a făcut ca pagubele sa fie limitate la aproximativ 10 ha de vegetaţie uscată şi stuf. Toate incendiile au avut ca şi cauză probabilă focul deschis în spaţii deschise. Pompierii tulceni trag un semnal de alarmă încă o dată cetăţenilor şi îi roagă să fie responsabili”, au transmis cei de la ISU Delta Tulcea.

De cele mai multe ori aceste incendii sunt cauzate de oameni, care încearcă să ardă într-un mod necontrolat gunoaie sau vegetație. Pompierii le readuc aminte tuturor că incendierea suprafețelor de vegetație uscată e interzisă, în condițiile în care riscul ca incendiul să se propage e mărit mai ales atunci când bate vântul.

ADVERTISEMENT

Totodată, incendierea suprafețelor este interzisă de lege, iar sancțiunile pot ajunge chiar și la oprirea plății subvențiilor de către APIA pentru fermierii care se fac responsabili de aceste incendii, chiar dacă nu există o intenție de a pârjoli sute de hectare.

Incendiile din Delta Dunării sunt mai dese decât ar trebui. În urmă cu 5 zile un astfel de incendiu a cuprins 20 de hectare în apropiere de localitatea Murighiol, fiind nevoie și aici de intervenția pompierilor.

ADVERTISEMENT

”Până în acest moment, salvatorii au intervenit pentru stingerea a unei suprafețe de aproximativ o mie de metri pătrați care punea în pericol anexele unui obiectiv turistic. În acest moment pericolul de extindere a flăcărilor este limitat de canale cu apă, însă echipajul de stingere rămâne în dispozitiv pentru o intervenție promptă dacă incendiul evoluează”, atenționa și atunci ISU Delta Tulcea.

ADVERTISEMENT
Tags: